‘Met Culturele Hoofdstad 2018 willen we de wereld een stukje mooier maken’

De wereld mooier maken. Een mooi streven van de organisatie van Culturele Hoofdstad 2018. Maar is dit ook een realistisch streven? Leeuwarden weet sinds 6 september 2013 dat het de Culturele Hoofdstad van 2018 is. Het culturele evenement is groots neergezet, staat volop in de spotlights en de organisatie doet er alles aan om er een succes van te maken. De urgentie om er iets van te maken is er zonder twijfel.

Maar om die wereld mooier te maken heeft de stichting Culturele Hoofdstad geld nodig. Zonder geld zijn de kansen om Leeuwarden en heel Friesland echt te laten profiteren van CH 2018 zeer klein. Ruim 74 miljoen is er beschikbaar. Maar zijn de beloofde bedragen van de overheid en de private sector eigenlijk wel zo zeker?

Zo halverwege mijn afstudeerproces, ergens in april, kopte de Leeuwarder Courant met dikke letters: ‘Miljoenen euro’s CH 2018 zijn ongedekt.’ Oké, dacht ik, ik moet mijn plannen om een verhaal te schrijven over het financiële plaatje van CH 2018 enigszins wijzigen. Een onderzoek naar de ware aard van de huidige geldproblemen leverde een aantal nieuwe inzichten op. Heeft de organisatie zich veel te vroeg rijk gerekend? Kunnen de vooraf bepaalde doelstellingen nog wel gerealiseerd worden? En mocht de nood hoog zijn, bij wie kan de organisatie terecht voor extra miljoenen euro’s?

Kijk snel op mijn blog voor de antwoorden op deze vragen . Lees hier ook hoe eerdere Culturele Hoofdsteden presteerden en wat tegenstanders van Culturele Hoofdstad 2018 van het evenement vinden. ‘Het lijkt erop dat Friese media een geheim pact hebben gesloten met de organisatie van Culturele Hoofdstad.’