Van eb naar overvloed

Als ik om me heen kijk, zie ik overal voedsel. De supermarkten liggen overvol, menig koelkast is altijd gevuld en op bijna elke hoek van de straat kun je eten kopen.
Mijn opa en oma zeiden altijd wanneer het om eten ging: “ons bint zuunig!”. Zij hebben namelijk de voedselschaarste van net na de 2e Wereldoorlog nog meegemaakt. Na de hongerwinter (1944 tot 1945) was er amper eten in Nederland, waardoor iedereen extreem zuinig moest doen met het voedsel wat er wel was.

Nu, precies 70 jaar later leven we in een voedselovervloed. In een relatief korte tijd is Nederland van schaarste naar overvloed gegaan. We gooien nu zelfs 50 kilo voedsel per jaar per persoon weg. Hoe komt het dat we in deze korte tijd zo’n extreme verandering hebben doorgemaakt?

 

Deze documentaire laat in twintig minuten zien hoe we van schaarste naar overvloed zijn gegaan. Lizet Kruyff is expert in culinaire geschiedenis en weet alles over de verandering van de voedselcultuur in Nederland. Met herkenbare voorbeelden vertelt ze hoe deze verandering heeft plaatsgevonden.

Tinus en Annie Nijboer hebben de schaarste nog meegemaakt en kunnen het zich nog goed herinneren hoe het was in die tijd. Albert Huisjes, filiaalmanager van de Albert Heijn in Dalfsen komt aan het woord over mijn prangende vraag waarom de schappen in de supermarkt altijd zo vol liggen.

De overvloed aan voedsel in Nederland gaat niet ongemerkt voorbij. Er zijn verschillende tegenbewegingen op touw gezet om mensen te informeren over dit maatschappelijke probleem. Zo ook Stichting Ideële Reclame (SIRE) met haar initiatief Kliekipedia, directeur Lucy van der Helm vertelt over deze campagne.
Tot slot vertellen mijn huisgenoot Marjolein Koornstra en ik over het gebruik van kliekjes. De voice-overs zijn door mezelf ingesproken, omdat ik diegene ben die zich afvraagt hoe we van eb naar overvloed zijn gegaan in 70 jaar tijd.

www.facebook.com/vanebnaarovervloed

Voor de complete afstudeerproductie ga naar:

https://www.youtube.com/edit?o=U&feature=vm&video_id=BZWmAHxNkSM