Vaklui

[vsw id=”2-uWjFYmP1I” source=”youtube” width=”400″ height=”225″ autoplay=”no”]

 

De ambachtsman sterft uit. De komende jaren zal het tekort aan ambachtslieden stijgen tot ongeveer 400.000 banen. Een gevolg van de door Nederland ingerichte kenniseconomie. Jongeren leren steeds vaker door en ouders zien hun kind liever als manager dan als timmerman. Dit komt doordat het MBO niet meer wordt gezien als een eigen studierichting, maar als het opstapje naar het meer theoretische onderwijs van het HBO en het WO. Het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht dit probleem en had een duidelijk voorstel: we moeten scholieren en studenten opnieuw verleiden om weer een ambacht te gaan leren. Dit benadrukt nu ook het ministerie van Onderwijs, die heeft besloten 75 miljoen structureel te investeren in ambachtsopleidingen. Aan de andere kant  is er ook een nieuwe beweging. Steeds meer mensen willen handgemaakte, duurzame en verantwoord geproduceerde spullen. Maar waarom wil niemand dan die spullen maken? Wie zijn deze ambachtslieden die dit nog wel doen en wat beweegt hen om juist wel voor hun ambacht te kiezen?

In Vaklui laten drie totaal verschillende ambachtslieden zien hoe zij hun ambacht beoefenen in 2015. Ze laten zien wat ze maken, vertellen waarom ze voor hun ambacht hebben gekozen en hoe ze naar de toekomst kijken.

De documentaire is nog niet te bekijken, omdat deze eerst wordt aangeboden aan andere media.

De facebookpagina vind je hier.