Hoe SUPERTOLL is Duitsland?

Zoveel mogelijkheden, maar er wordt bijna geen gebruik van gemaakt. “We hebben in Twente nu slechts een halve cirkel, dat moet een hele cirkel worden”, vertelt EURegio directeur Elisabeth Schwenzow. Hoe gaat het met mensen die deze hele cirkel benutten? Hoe is het om over de grens te studeren, werken of wonen?

meer producties van Dennick? dennick.nl

[vsw id=”BoT84w2b2i0″ source=”youtube” width=”400″ height=”225″ autoplay=”no”]

Dirk van Buren heeft na drie jaar besloten om weer naar Nederland te verhuizen. Samen met zijn vrouw Yvonne liet hij in Duitsland een huis bouwen, wat het stel had mede-ontworpen. Al woonde ze nét over de grens, Dirk en Yvonne voelden zich er niet thuis. Het is confronterend voor Dirk om terug naar het huis te gaan. ‘’Het is voor mij als een donkere bladzijde in mijn leven. Ik heb een verkeerde keus gemaakt en dat heeft drie jaar van mijn leven bepaald. Ik kom hier niet voor mijn plezier.’’

Studeren
Maar er zijn ook positieve verhalen. Dennis Deemter uit Zwolle studeert Kunststoftechniek op Hochschule Osnabrück. Momenteel loopt hij stage bij Vacopro, een Duits bedrijf, gespecialiseerd in vezel versterkte kunststof. Dennis deelt een woning met drie internationale studenten. “Hier betaal ik slechts €250 huur, in Zwolle betaalde ik 100 euro meer!”

Benieuwd wie waar studeert, werkt of woont? Klik op de map!
map

Er zijn maar weinig Nederlanders die in Duitsland studeren. Wat eigenlijk heel gek is, want je betaalt er geen collegegeld en de voorzieningen zijn stukken goedkoper. Bovendien is er een duaal onderwijssysteem in Duitsland, het werken en leren wordt in een studie gecombineerd. “Dit onderwijssysteem is de belangrijkste reden voor het economische succes van Duitsland”, vertelt docent Herman Blom, die les geeft op Hochschule Osnabrück. “Duitsers kijken naar de lange termijn: welke banen zijn nu, of over vijf jaar nodig?” Nederland kan daar nog wat van leren. “In Nederland bepaalt de vraag van studenten het aantal opleidingen. Daardoor zie je dat Nederlandse bedrijven vaak niet aan competente arbeidskrachten komen.”

Werken
Als je een baan zoekt zijn er veel kansen over de grens. “Er is hier hartstikke veel werkgelegenheid”, vertelt Kathrin Zandman van het Duitse UWV in Nordhorn. “Helaas denken mensen dat het een grote stap is. Ik zeg altijd: het zit tussen de oren.” Volgens Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio, moet er meer aandacht komen voor de Duitse taal. ‘’Vooral in het grensgebied kunnen kansen beter worden benut als alle leerlingen de Duitse taal leren.‘’ Maar niet iedereen is het daar mee eens. In Hardenberg zijn er plannen om personeel verplicht een cursus Duits te laten volgen. Sommige mensen reageren hier woedend op.

facebookreacties

Jan-Hendrik Groot-Ulen werkt in Lingen, bij Kampmann, een Duits bedrijf gespecialiseerd in verwarmingsapparaten. Jan-Hendrik is erg blij met zijn baan en beschrijft de sfeer op de werkvloer als ‘losjes’. ‘’Maar als je meer naar het zuiden gaat is dat misschien anders. Als je wil gaan werken in Duitsland moet je vooral rekening houden met…’’

Binnenkort wordt de docuserie uitgezonden. Houd Twitter in de gaten om op te hoogte te blijven.