De kogel door de kerk

Een kerk is een plek waar je naar toe kan voor steun in verdrietige tijden, maar ook een plek waar zich hele mooie momenten in het leven kunnen afspelen. Zo’n gebouw wordt je dierbaar en krijgt logischerwijs een plekje in je hart. Maar wat als die plek opeens verdwijnt? In 2013 kregen mijn ouders te horen dat ook hun kerk haar deuren moest sluiten. Er volgende een tijd waarin ze opvallend vaak op zondagochtend uitsliepen of uitgebreid gingen ontbijten. Dit zetten mij aan het denken. Ik weet dat mijn ouders namelijk niet de enige zijn die in deze situatie zitten. Jaarlijks sluiten er namelijk zo’n 40 kerkgebouwen.

In mijn productie genaamd ‘De kogel door de kerk’ beschrijf ik in drie verhalen wat leegstand van kerken teweeg brengt in de samenleving.

Herbestemming

Een hoop kerkgebouwen moeten hun deuren sluiten. Maar wat gebeurt er met het gebouw als het uit de eredienst in onttrokken? Vroeger werd het gebouw vaak gesloopt, maar tegenwoordig krijgen steeds meer kerken een nieuwe bestemming. Waarom is herbestemmen tegenwoordig een trend en hoe lastig is het om een kerkgebouw een nieuwe functie te geven, aangezien het nogal een emotioneel beladen gebouw is?

Kerkgangers

De kerk loopt vaak synchroon aan het leven van mensen. Maar wat gebeurt er als die plek er niet meer is? Dit overkomt tegenwoordig een heleboel kerkgangers en parochianen, omdat steeds meer kerkgebouwen moeten sluiten. Ik vroeg mij in dit artikel af wat de verandering van stenen voor je geloof doet en of het mogelijk is om je ooit weer in een andere kerk ‘thuis’ te voelen.

Geloof

Katholieke en Protestantse kerken lopen leeg. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) hield zelfs een enquête onder hun twee miljoen leden, met de vraag hoe het in de toekomst verder moet? Daarentegen zitten meditatieklasjes bomvol en ook mindstyle tijdschriften als Happinez en Flow doen het goed. Waarom trekt de kerkdienst of de Rooms-Katholieke mis de samenleving steeds minder en spreekt spiritualiteit juist aan? Heeft het te maken met de onrust in de wereld of heeft de mens gewoon iets nodig in het leven om op te kunnen bouwen?

 

Inmiddels zijn alle drie de artikelen gepubliceerd in De Stentor.

Klik op de onderstaande linkjes om de artikelen via Blendle te kunnen lezen.

‘Kogel door de kerk’ 16/05/2015

https://blendle.com/i/de-stentor—deventer/kogel-door-de-kerk/bnl-stentordeventerstad-20150516-28579496

‘Het gaat niet om de stenen, zeggen ze…’ 23/05/2015

https://blendle.com/i/de-stentor—deventer/het-gaat-niet-om-de-stenen-zeggen-ze/bnl-stentordeventerstad-20150523-28655663

‘Mediteren is het nieuwe bidden’ 30/05/2015

https://blendle.com/i/de-stentor—deventer/mediteren-is-het-nieuwe-bidden/bnl-stentordeventerstad-20150530-28713597

 

Nieuwsgierig naar de totstandkoming van mijn productie? Tijdens het hele proces heb ik een blog bijgehouden over mijn belevenissen. Neem gerust een kijkje!

https: //www.facebook.com/pages/De-kogel-door-de-kerk/553840398052047