Het ideale dorp

De Noordoostpolder is een gemeente met twee gezichten. Aan de ene kant staat het gebied bekend om haar ruimte en rust, haar weilanden, akkerbouw, groene gebieden en kleine dorpjes. Een gebied waar men tot rust komt en zo de stad even ontvlucht. Aan de andere kant heeft het ook zijn gebreken. Een hogeschool of universiteit ontbreekt en de altijd gewilde treinverbinding is er voorlopig nog niet. Daarnaast is de gemeente agrarisch van aard en is er vooral een agrarisch en technisch bedrijfsleven. Dit leidt tot het wegtrekken van een belangrijke groep mensen: jongeren en jongvolwassenen. Hun motieven? Het vinden van een passende baan of de reistijd verminderen en op zoek gaan naar avontuur in de stad. In deze tweedelige reportage volg ik vier mensen die ieder op hun manier met de kwestie omgaan.

In de eerste aflevering zien we Lisa en Melissa, die allebei bezig zijn met hun studie. Lisa is afkomstig uit Espel, maar inmiddels naar Leeuwarden verhuisd. Melissa woont met haar vriend samen in Marknesse. Beide meisjes ervaren de dorpen verschillend. Melissa noemt het een ‘perfect plekje’, omdat alle voorzieningen die zij nodig heeft aanwezig zijn. Lisa mist juist de voorzieningen.

In de tweede aflevering zien we Bas en Hans. Bas kon na zijn studie geen werk vinden in de Noordoostpolder. Naar zijn mening was alles technisch en agrarisch en zodoende besloot hij te gaan werken op Schiphol. Helaas was dit alleen maar mogelijk als Bas zou verhuizen en dus is Bas voor zijn werk verhuisd. Hans zag juist kansen in de gemeente. Hij benutte de ruimte en rust en startte zijn eigen tatoeagezaak in Luttelgeest.

Het wegtrekken van jongeren en jongvolwassenen heeft gevolgen voor de gemeente. Hoewel deze gevolgen niet direct zichtbaar zijn op de korte termijn, kan dit wel degelijk gevolgen hebben op de lange termijn. In mijn documentaire ga ik op zoek naar oplossingen. Hoe behoud je mensen in een bepaald gebied en is dit eigenlijk wel mogelijk?

Bekijk hieronder alvast de trailer die ik gemaakt heb bij de aflevering over werkgelegenheid.

Benieuwd naar de reportages? Bekijk hier ook de trailer die ik gemaakt heb bij de aflevering over studie!
Wil je alvast van alles te weten komen over de hoofdpersonen of de reportage. Bekijk dan hier de site!
Ook via Facebook kun je op de hoogte blijven! Klik hier voor de Facebookpagina!