Cameratoezicht in Friesland: effectief of niet?

Camera

Gemeenten die ervoor kiezen om camera’s te plaatsen in de openbare ruimte schieten als paddenstoelen uit de grond. Al gaat die ontwikkeling in het noorden een stuk langzamer dan in de randstad en het zuiden van Nederland. Friesland is met twee permanente projecten de provincie met de minste gemeentelijke camera’s.

De binnenstad van Leeuwarden, de onveiligste plek van Friesland, is wel beveiligd met camera’s. De gewelddadige moorden op Meindert Tjoelker en Manuel Fetter vormden de belangrijkste aanleiding om in 2006 over te gaan op cameratoezicht. Dit jaar staan de camera’s tien jaar in het centrum van de stad.

Deskundigen twijfelen nog altijd twijfelen over het nut van cameratoezicht. Het middel is privacygevoelig en leidt op veel plaatsen niet tot een daling van incidenten. Op veel plekken levert het omstreden middel slechts een bijdrage aan het veiligheidsgevoel van mensen. Ook in Leeuwarden zijn er voor- en tegenstanders.

Reden genoeg om te onderzoeken hoe effectief het cameratoezicht in Leeuwarden en andere Friese plaatsen is geweest. Benieuwd naar de bevindingen? Lees alle nieuwsberichten, interviews, reportages en achtergrondartikelen op Alziend Oog.