Leven zonder gluten

gluten logo2De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor gluten. Onlangs wijdde schrijver Ronald Giphart zijn column bij radio-programma De Nieuws BV aan de gluten-hype. Volgens Giphart is het belachelijk dat veel mensen overstappen op een glutenvrij dieet. En daarmee heeft hij een punt. Want een glutenvrij dieet is niet gezonder als je geen glutenintolerantie hebt. Maar wat is dat nu eigenlijk, glutenintolerantie?

 

In de webdocumentaire Leven zonder gluten wordt de 11-jarige Ezry gevolgd. Hoe is het om een leven te leiden waarin je geen gluten binnen mag krijgen? En wat gebeurt er met mensen als ze iets eten waar gluten in zitten? Ezry vertelt hierover en laat zien dat je ook een heel leuk leven kunt hebben met coeliakie (coeliakie is de moeilijke naam voor glutenintolerantie). Je maakt kennis met een meisje dat problemen ondervind door het strikte glutenvrije dieet, maar daarnaast ook laat zien hoe je er goed mee om kunt gaan.

Naast deze jeugddocumentaire heeft het project nog meer te bieden. Op de site staan verhalen van andere jongeren die te maken hebben met coeliakie. Wat zijn hun ervaringen met glutenintolerantie? Daarnaast is er meer informatie te vinden over de darmziekte en wordt door diëtisten antwoord gegeven op al je coeliakie-vragen. Check dus vooral http://coeliakiedocu.weebly.com/.

Op de Facebook pagina Leven zonder gluten werden volgers op de hoogte gehouden van nieuwe verhalen en artikelen op de website. Daarnaast zijn er exclusieve voorproefjes te zien van de documentaire. Zo kan je alvast kennismaken met hoofdpersoon Ezry. Gedurende de afstudeerperiode groeide de belangstelling voor het project, waardoor de pagina nu al ruim 330 likes heeft! Check ‘m hier: https://www.facebook.com/levenzonderglutenddb?ref=bookmarks

Voorlopig zal de documentaire nog niet online komen, omdat het is opgestuurd naar Z@pp. De jeugddocumentaire valt binnen het format van Z@pp Echt Gebeurd, een programma waarin een aantal korte jeugddocumentaires worden uitgezonden. Iedere docu duurt zo’n 15 minuten en geeft een inkijkje in het leven van een kind dat in een bijzondere situatie leeft of een bijzondere aandoening heeft. Er bestaat een kans dat Z@pp de documentaire wilt gebruiken hun site en/of voor het tv-programma. Pas als Z@pp aangeeft dat ze het niet gaan gebruiken, zal de documentaire online komen op de website van Leven zonder gluten.

 

Bekijk nu alvast de trailer van Leven zonder gluten:

[vsw id=”iidGiTR3uyQ” source=”youtube” width=”400″ height=”225″ autoplay=”no”]