Keatsen, hoe moat it oars?

f5b198_415713307f06474f834b2a0cde2b4771

Het is de vijfde woensdag in juli, twee parturen staan klaar voor de finale van de PC. Dit is waar de kaatsers naartoe werken, hét belangrijkste toernooi van het seizoen. 10.000 toeschouwers wachten op het puntje van hun stoel op de ontknoping van de dag. Een mooie apotheose wordt verwacht…

De PC, het is altijd het hoogtepunt van het kaatsjaar. Helaas komen er steeds minder hoogtepunten in zo’n jaar. De echte Friese sport kaatsen heeft het moeilijk. Ondanks dat de sport geworteld zit in de Friese cultuur, verliest het kaatsen aan populariteit. Er zijn veel minder toeschouwers die de weg naar de kaatswedstrijden maken. Ook komen er steeds minder kaatsers, kaatsbond KNKB constateert dat de ledenaantallen teruglopen. “Het zou nog wel een paar tikken kunnen krijgen”, is de weinig positieve vooruitblik van kaatsgoeroe Jan Braaksma.

Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat het kaatsen er weer bovenop komt? Welke veranderingen moeten er worden doorgevoerd om de kwaliteit van de sport te laten stijgen? In de serie reportages kijken betrokkenen, liefhebbers én kaatsers naar de toekomst. Alle reportages, die zijn uitgezonden in het programma Bynt van Omrop Fryslân, zijn te vinden via de volgende website:
http://andorfaber.wix.com/kaatsen