Jong en Opgebrand

Nog geen 20 jaar en toch al opgebrand. Het overkwam Astrid (nu 21 jaar, toen 17 jaar) en Vera (19 jaar). Maar zij zijn niet de enige. Uit onderzoek van jongerenkrant 7Days en EenVandaag blijkt steeds meer jongeren zich bij de huisarts melden met stressklachten en burn-out. De twee grootste oorzaken? De groeiende prestatiemaatschappij en de constante aanwezigheid van social media.

Vraag menig ouder en ze zullen zeggen dat de mooiste leeftijd 18 jaar is. In de bloei van je leven zitten, afspreken met vrienden, naar feestjes gaan, sporten, een instrument bespelen. De wereld aankunnen. Veel jongeren willen wel leuke dingen doen, maar kunnen het niet omdat ze opgebrand zijn. Zes op de tien studenten heeft wekelijks stress. In de meeste gevallen komt die stress door school- of studiezaken. Iets minder dan de helft van de scholieren (46%) is weleens thuisgebleven van school met het gevoel oververmoeid of opgebrand te zijn.

Nog nooit waren er zoveel jonge mensen die aan stress- en burn-out klachten leiden. Een burn-out was vaak alleen iets waar werknemers van 40 tot 55 jaar mee te maken kregen. Omdat jongeren de druk van de arbeidsmarkt voelen –een vaste baan na je studie is lang niet meer vanzelfsprekend-, willen ze hun CV opbouwen. Veel psychologen zien social media ook als een bedreiging. Zo ook psychosociaal therapeut Hilda Gijsen: “Het constant online zijn maakt je onrustig. Je wil op de hoogte blijven van de nieuwste updates. Daarnaast zie je hoe geweldig leven iedereen heeft, terwijl jij misschien wel helemaal niet zo bruisend bent.”

Vera kreeg een jaar geleden te maken met heel veel stress en probeert nu stapje voor stapje van haar burn-out af te komen. “Het is vooral belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen.” Astrid is al een tijdje van haar burn-out af, maar stress blijft altijd op de loer liggen. “Ik herken het gevoel nu, maar de angst om nog een keer een burn-out te krijgen blijft.”

Op de Facebookpagina Jong en Opgebrand vind je de laatste updates rondom de documentaire ‘Jong en Opgebrand’. De film is nu nog even niet te bekijken in verband met mogelijke publicatie voor een televisieprogramma.