‘Mienskip’ in een ‘mienskip’

‘Mienskip! Dat gaf de doorslag. Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018! Mienskip! De jury was unaniem: de mienskipsgedachte, dat is wat nodig is!’

Dit schreef publicist Willem Winters in het opinieblad ‘de Moanne’ nadat bekend werd gemaakt dat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa (CH2018) is. Naar aanleiding van deze titel zal er over drie jaar in en rondom Leeuwarden een groot aantal evenementen worden georganiseerd met als thema ‘Mienskip’. Het begrip ‘mienskip’ wordt door de organisatie van CH2018 vertaald naar ‘een gevoel van gemeenschap’, maar niet iedereen is het eens met deze vertaling. Dit was een goede reden om het begrip ‘gemeenschapsgevoel’ uit te diepen.

In deze productie nemen Simone de Milde, Hein Kuipers, Froukje Pool-Smeding en Sytse Bisschop u mee naar de gemeenschap waaraan zij deelnemen. Ze vertellen over hun ‘mienskip’ en over hun beleving van het gemeenschapsgevoel binnen deze gemeenschap.

Klik dan op de video hieronder voor een korte indruk van de reportages.

 

Deze personen voelen zich niet alleen erg verbonden met hun gemeenschap maar ook met Friesland. Ze hebben een echt ‘Fries gemeenschapsgevoel’ en proberen hier een definitie van en een verklaring voor te geven. Ook neemt een aantal deskundigen het woord. Benieuwd naar meer informatie over deze personen, hun gemeenschap en het Friese gemeenschapsgevoel? Klik dan hier!