Hoe lossen we de leegstand op?

Gemiddeld staat in Nederland bijna tien procent van alle winkelruimte leeg. Gemeenten, makelaars en ondernemers moeten hun uiterste best doen om de binnensteden en winkelstraten levendig te houden. Maar waarom staat er eigenlijk zo veel leeg? En nog belangrijker: hoe lossen we het weer op?

In Nederland staat ongeveer 7,5 procent van alle winkelruimte leeg. Dat percentage betekent in de praktijk dat 16.775 winkelpanden geen invulling heeft. Regionaal zijn er volgens het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving grote verschillen. In de landelijke provincies – en vooral in gemeenten langs de grens – relatief meer leegstand van winkels dan in de rest van het land. Maar hoe komt het nu dat er zo veel leegstand is in Nederland?

Internet als zondebok
Internet is een vaak genoemde oorzaak van de leegstand. Webwinkels zouden de klanten wegroven bij hardwerkende ondernemers uit de binnenstad. In de toekomst wordt online kopen alleen nog maar belangrijker, de meeste Europeanen geven in ieder geval al aan te verwachten in de toekomst meer online te gaan kopen. Hoe moet je om gaan met het internet als concurrent? En kun je daar eigenlijk wel mee concurreren?

Verhuurders in actie
Aanleidingen genoeg dus, maar hoe los je de leegstand weer op? De eigenaren van de panden zouden de huren kunnen verlagen, zodat het voor ondernemers aantrekkelijker wordt om winkelruimte te huren. Zo wordt het financiële risico minder groot. Maar zijn de bedrijfsmakelaars en eigenaren van de panden bereid tot flexibiliteit?

Wat te doen?
De leegstand moet echter wel opgelost worden. De uitstraling van de binnensteden gaat er anders aan. In Groningen zijn ze hard op weg. Daar faciliteert de gemeente bijeenkomsten van ondernemers om de winkelstraten weer levendig te maken. Ook krijgt de gemeente Groningen hulp vanuit het initiatief JOP, dat nieuwe ondernemers een kans geeft om voor een klein bedrag een pand in te vullen. Hoe goed werken deze initiatieven om de leegstand op te lossen?

De antwoorden op deze vragen en meer te weten komen?

Kijk dan op snel op de website van HGMediaOpheffingsuitverkoop