Pompen of verzuipen: de toekomst van de etherpiraat

Sinds de jaren ’30 is etherpiraterij onlosmakelijk verbonden met het platteland. In ieder dorpje stonden tientallen zendmasten. “Het was zo populair,” zegt schrijver Aart Veldman, “dat wanneer een etherpiraat vijf minuten te laat de lucht inging, er duizenden mensen naar het huis van die etherpiraat kwamen. Want dan was er iets aan de hand. Zo populair was het.”

etherpiratenCriminele radiomakers
Hoeveel etherpiraten er vandaag de dag nog actief zijn, is moeilijk te zeggen. Etherpiraterij is illegaal en daarom lopen de amateurradiomakers niet graag te koop met hun hobby. Landelijke radiostations betalen veel geld voor een plekje op de ether en vinden het niet leuk dat hun uitzendingen regelmatig onderbroken worden door de piraten. Daarnaast kunnen etherpiraten ook storen met luchtvaartfrequenties en radio’s van hulpdiensten. Dit kan de openbare veiligheid in gevaar brengen.

Het Agentschap Telecom maakt daarom actief jacht op de geheime zenders. In 2013 werden 1200 meldingen gedaan van storingen door etherpiraten en in datzelfde jaar werden 39 boetes uitgedeeld. Veertien van die boetes kwamen terecht bij etherpiraten in Overijssel.

Gerben Immink is zo’n etherpiraat uit Overijssel. Hij maakt regelmatig radio met vrienden op hun eigen station Muiter & Buiter FM. “Het mooiste aan het zenden is dat mensen je muziek mooi vinden. Ook laten luisteraars ons weten hoe ver in het land wij te horen zijn, dat geeft een kick,” aldus Gerben.

Het Agentschap Telecom wil niet dat de etherpiraten stoppen met hun hobby, maar dat ze deze op een andere manier uitvoeren. Ze adviseren dan ook om via het internet uit te zenden. Gerben weigert dit: “Via het internet draaien vind ik geen draaien. Via de FM maakt het juist spannend, dat kat-en-muis-spelletje. Het Agentschap Telecom kan ieder moment binnenvallen en dat maakt het juist leuk.”

Verslaafd aan zenden
Deze volhardende instelling kan het einde betekenen van de etherpiraten, volgens schrijver Aart Veldman. “Het is nog erger dan een passie, denk ik. Die mensen zijn helemaal verslaafd aan het zenden en de spanning.” Als de etherpiraten zich niet gaan aanpassen, denkt Veldman dat het snel gedaan is: “Een jaar of twintig geleden zag je in een dorpje misschien wel twintig zenders. Als je nu kijkt zie je er één, misschien twee… Ze durven niet meer.”

De terughoudendheid van de etherpiraten is het gevolg van torenhoge boetes. Vorig jaar werd een recordboete van 45.000 euro uitgedeeld aan het Piraten Team Markelo, omdat ze twee keer op dezelfde dag betrapt werden op uitzenden. Advocaat Robers vertegenwoordigde het Piraten Team Markelo en noemt de boete buitenproportioneel: “Als je het vergelijkt met het strafrecht zie je dat bestuurlijke boetes zoals deze extreem hoog zijn.”

Kunnen de etherpiraten hun hobby nog blijven uitoefenen of zullen ze ten onder gaan aan de hoge boetes? Je ziet het in de documentaire “Pompen of verzuipen: de toekomst van de etherpiraat”!

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/toekomstetherpiraat?ref=hl