Van twee kanten: Over mediation in het strafrecht

‘Van twee kanten’ vertelt het bijzondere verhaal van Tyson Meijers en Jan Cornelissen. Al bijna dertig jaar runt Jan met veel passie zijn snackbar in Arnhem. De avond van 4 mei 2012 lijkt een avond te worden als alle andere maar niets blijkt minder waar: Rond de klok van elf uur stormen vier jonge jongens gewapend met ijzeren staven de snackbar binnen.

Tyson is een van de jongens. Met veel kabaal en gedreig kiezen de jongens even later het hazenpad. Zonder buit rennen ze de snackbar weer uit. Drie weken later zit Tyson in de cel. Hij heeft spijt van wat hij heeft gedaan. Zoveel spijt dat hij besluit een brief te schrijven aan Jan met de vraag of Jan bereid is naar de gevangenis te komen om te praten. Enkele weken later kijken de mannen elkaar opnieuw, onder compleet andere omstandigheden, in de ogen.

Dat dader en slachtoffer na een delict met elkaar in contact komen is niet heel uitzonderlijk. Deze vorm van mediation bestaat al enkele jaren. Wat wel uitzonderlijk is, is dat juist Tyson contact zoekt. In veruit de meeste gevallen van slachtoffer-dader bemiddeling ligt het initiatief bij het slachtoffer, niet bij de dader.

Afgelopen jaar zijn verschillende rechtbanken in Nederland een stapje verder gegaan met bemiddeling tussen dader en slachtoffer en is er getest met het inzetten van mediation nog tijdens het strafproces. Dader en slachtoffer kunnen dan onder leiding van een professioneel bemiddelaar met elkaar in gesprek om zo te kijken of ze er samen uit kunnen komen, zonder tussenkomst van de rechter. De documentaire geeft inzicht in het proces en maakt duidelijk wat mediation precies is en wat het kan betekenen voor slachtoffer én dader.

Meer weten? Kijk dan op de Facebookpagina

[vsw id=”q8bFjBucsfg” source=”youtube” width=”400″ height=”324″ autoplay=”no”]