Studenten en het leenstelsel; Verandering van gift naar leenstelsel

Schermafbeelding 2015-01-06 om 00.21.39

‘Ik zuip van mijn studiefinanciering’. Of: ‘Vanmiddag nieuwe schoenen’, En: ‘Lekker sushi happen van de stufi’. Altijd klonk hetzelfde lied rond de 24ste van de maand. De dag waarop de studiefinanciering werd gestort. Zijn dit louter gegeneraliseerde voorbeelden van de gemiddelde student? Een meerderheid (55%) geeft aan toch wel degelijk de studiefinanciering uit te geven aan zijn opleiding. Vanaf 1 september 2015 mag elke student het geld uitgeven zoals hij of zij wil. Want vanaf die datum is de studiefinanciering een lening.

Studenten en scholieren zijn het niet eens met deze nieuwe regeling. Maar de Nederlandse overheid vindt dat er verandering moet komen in de manier waarop studenten gefinancierd worden. Jaarlijks kosten al die nieuwe en oude studenten veel geld, terwijl het niveau van het onderwijs te wensen overlaat. Vanuit de Tweede Kamer werd er in 2013 een plan opgesteld met Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als initiatiefnemer.

In het artikel ‘van sushi happen naar droog brood’ wordt meer duidelijkheid gegeven over de voor- en de nadelen van het nieuwe leenstelsel. Op de website is verder het verhaal van een student te lezen, die voor de derde keer een opleiding is begonnen. De schuld voor haar eerdere studies is ondertussen opgelopen en de kans op een terugval is groot. Dit is haar laatste gelegenheid voor een hbo-diploma zónder het nieuwe leenstelsel. Verder: Het naderende leenstelsel heeft betrekking op drie groepen; politici, juristen en studenten. Wij vroegen duizendpoot Bas Wallage (24) de grens op te zoeken en de ontmoeting aan te gaan met zijn eigen woorden.

De volledige producties zijn te bekijken en te lezen, hier op deze website.