25 TO LIFE: de pleister op je quarterlife crisis

Schermafbeelding 2014-12-03 om 12.43.47

Tussen je 20e en je 35e ben je druk bezig met het leggen van de bouwstenen voor de rest van je leven. Een vaste baan, een tof huis en een stabiele relatie geven een veilig gevoel, maar aan de andere kant ben je jong en wil je misschien ook wel met je vrienden door Zuid-Amerika trekken in een Volkswagenbusje. Zoveel keuze, zo weinig tijd. Veel jongeren krijgen hierdoor keuzestress, en stellen zichzelf vragen als: wie ben ik, en wat wil ik eigenlijk?

Herkenbaar? Van harte gefeliciteerd met je quarterlife crisis. Nou niet meteen beginnen te hyperventileren, want je bent echt niet de enige. ”Ik noem het bewust geen crisis, maar een levensfase”, zegt Thijs Launspach, ontwikkelingspsycholoog en schrijver van het boek Quarterlife. Bijna iedere jongere van nu krijgt wel te maken met een quarterlife crisis, maar de één ervaart deze fase veel heftiger dan de ander.

Miljuschka Witzenhausen
Ex-TMF vj Miljuschka Witzenhausen hikte vier jaar lang aan tegen het opzetten van haar eigen foodblog foodmyfavouritedish.com. “Iedere keer dacht ik nee, ik doe het niet. Ik was heel angstig en onzeker, maar heb uiteindelijk de knoop doorgehakt. Ik ben onwijs blij met mijn blog, maar gek genoeg heb ik toch altijd het gevoel dat ik ergens tekort schiet. Is het niet op mijn werk, dan wel bij mijn man of bij mijn kinderen. Een permanent gevoel dat ik het nooit goed kan doen.”

Partydrugs tijdens de quarterlife crisis 
Fulltime quarterlifer Sanne (32) gaat vaak naar feesten en festivals om de dagelijkse rompslomp te vergeten. Om dat vergeetproces een duwtje in de rug te geven, gebruikt ze regelmatig XTC en MDMA. ”Ik denk dan helemaal nergens meer aan, behalve aan de muziek en aan hoe fijn ik me voel.” Drugsonderzoeker Ton Nabben stelt dat de festivalcultuur de afgelopen jaren compleet ontploft is. Wat heeft dat te maken met de quarterlife crisis? En wat zijn de verschillen met een depressie en een burn-out eigenlijk? Je leest het in 25 TO LIFE.

Check ook de website en de 25 TO LIFE-Facebookpagina voor meer informatie, ervaringsverhalen en luchtige lijstjes om de quarterlife crisis wat draaglijker te maken.