Psssst… niet verder vertellen

Door: Elselien van Dieren

[spiderpowa-pdf src=”http://journalistiekzwolle.nl/zwolsenieuwe/wp-content/uploads/sites/20/2014/06/Elselien_Cover.pdf”]
Bron: Libelle

De afgelopen twintig weken waande ik me voor mijn afstudeerproductie in de wereld van de geheimen. Dat je daarvoor niet ver van huis hoeft, leerde ik van geheimenonderzoekers Andreas Wismeijer en Catrin Finkenauer. Bijna iedereen heeft namelijk wel een geheim. Wismeijer: “Mensen die zeggen van niet, denken misschien dat een geheim bijzonder of belangrijk moet zijn. Het kan zijn dat je jarenlang misbruikt bent zonder dat iemand het weet, maar op vakantie zijn en stiekem dolgraag naar huis willen, is óók een geheim”.

68% van de Libelle-lezeressen heeft een geheim, blijkt uit mijn enquête die werd ingevuld door 481 lezeressen. Waarom? “We willen voorkomen dat mensen boos op ons worden, dat we straf krijgen of onze status verliezen”, vertelt Wismeijer. De geheimen van de lezeres gaan voornamelijk over seks (22%) en relaties (23%). De volledige uitslag van de enquête en de psychologie áchter die geheimen vind je in Libelle 18, De Grote Geheimen-enquête. Voor de leukste boeken, films, series en liedjes over geheimen ga je naar www.libelle.nl/geheimen.

Ik maakte, naast het achtergrondverhaal, de volgende persoonlijke verhalen:

Liefdesleven: Marians man is travestiet
Marian (38): “Onze zonen van zes en negen zijn inmiddels op de hoogte, maar voor de buitenwereld is het nog altijd een groot geheim. Ik zou best opener willen zijn, maar Arno is doodsbang dat hij zijn baan zal verliezen of dat mensen hem raar zullen vinden.” Lees het hele verhaal hier.

Vrouwen: Marit is extreem jaloers op haar broer die wél een kind heeft
Marit (33): “Toen Jim me belde met het grote nieuws, kon hij gelukkig niet zien hoe mijn gezicht vertrok. Ik feliciteerde hem zo enthousiast mogelijk. ‘Je zult een goede vader zijn’, zei ik. Toen ik ophing, stroomden de tranen over mijn wangen. Waarom hij wel en ik niet?”

De dag nadat… ik ontdekte dat mijn kinderen werden misbruikt door hun vader
Saskia (36): “Zodra ik ze vertelde dat ze naar papa gingen, verstijfden ze. Ik schreef dat toe aan verandering van omgeving. Een hevig schuldgevoel overvalt me. Ik ben hun moeder, waarom heb ik geen enkel signaal opgevangen?” Lees het hele verhaal in Libelle 27 en hoe het nu met Saskia gaat in de online follow up op www.libelle.nl/dedagnadat.

Mijn leven: Carmens man bleek homoseksueel
Carmen (47): “Ik was bang. Bang dat ik het mis zou hebben en hem zou beledigen. En nog banger voor als dat wat ik dacht waar bleek. Het zou ons hele leven overhoop halen.”

The Beatles – Do you want to know a secret?

PS. De behoefte om uw geheim op te biechten? Dat kan online! Ga naar www.geheimenvan.nl en lucht uw hart!

Lees hier wat Rosan in ‘t Veld vindt van mijn afstudeerproductie.