
Voetbal is meer dan alleen het spel op het veld; het is ook een wereld waarin spelers en scheidsrechters steeds vaker slachtoffer worden van online haat en discriminatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun mentale gezondheid en prestaties. In vier uitgebreide artikelen, geplaatst op FCUpdate en mijn eigen website digitale-voetbalhaat.nl, worden deze problemen van verschillende kanten belicht.
In het achtergrondverhaal bespreekt oud-prof en mental coach Yuri Cornelisse samen met psycholoog Liam Roberts de impact van online haat en hoe clubs als FC Utrecht proberen hun spelers te beschermen. Ze leggen uit hoe mentale begeleiding en bewustwording essentieel zijn om de negatieve effecten tegen te gaan.
In dit artikel staat ook een interview met Mickey van der Hart over zijn ervaringen met online haat. SC Cambuur laat weten hoe de club omgaat met de begeleiding van spelers. En Leonie Hulstein (social media-deskundige) geeft tips over hoe om te gaan als speler met deze vervelende berichten.
Daarnaast geeft scheidsrechter Jeroen Manschot in een interview een eerlijk beeld van de haat die ook in zijn rol op social media binnenkomt en hoe hij daar mee omgaat. Zijn ervaringen laten zien dat online misbruik niet alleen voetballers treft, maar ook andere betrokkenen in de voetbalwereld.
In een ander interview deelt voormalig profvoetballer Willie Overtoom zijn visie op het probleem en benadrukt hij het belang van gezamenlijke actie van clubs, bonden en supporters om online haat terug te dringen.
Lees de artikelen op digitale-voetbalhaat.nl en FCUpdate en ontdek hoe de voetbalwereld vecht tegen deze groeiende uitdaging.