Taal is ons belangrijkste communicatiemiddel. Algemeen wordt aangenomen dat Homo sapiens de menselijke taal ergens tussen 200.000 en 500.000 jaar geleden heeft ontwikkeld. Taalkundige Daniel Everett echter denkt dat taal veel ouder is en dat Homo erectus zo’n 1,9 miljoen jaar geleden al een primitieve mensentaal ontwikkelde. De wetenschap worstelt al eeuwen met de vraag naar het ontstaan van taal. Ondanks het feit dat wetenschappers zich al eeuwenlang bezighouden met de vraag naar de ontwikkeling van het menselijk spraakvermogen is er nog maar weinig over bekend. De meest aangehangen theorie is dat spraakvermogen is ontwikkeld uit een voortdurende evolutie van dierlijke communicatie, ontstaan uit intensieve sociale interactie. Zonder taal had de mens zich nooit zo ver kunnen ontwikkelen. Door globalisering en technische ontwikkelingen worden de verschillende talen wereldwijd in hoog tempo beïnvloed. Er worden veel nieuwe woorden, zinnen en uitspraken aan een taal toegevoegd. Dit is ook het geval met de Nederlandse taal, door invloed van migratie en andere talen is door de jaren heen onze taal verrijkt met nieuwe woorden. Vooral onder jongeren is het gebruik van afwijkende woorden van het standaard Nederlands populair.
Voor mijn project heb ik gesproken met een aantal taalwetenschappers maar ook met ‘gewone mensen’ in verschillende delen van het land.
Voor de poort van de Universiteit Utrecht wacht ik op Jacomine Nortier, docente aan de Universiteit Utrecht. Het is tien uur in de ochtend en de eerste studenten druppelen te voet of op de fiets binnen op het terrein. Enkele minuten later komt ook Jacomine op de fiets aan. Jacomine is taalkundige en geeft Nederlands aan internationale studenten. Voor vandaag heeft ze alleen iets anders in petto voor haar studenten, namelijk een les over straattaal.
Creatief met taal
Jacomine heeft veel geschreven over en onderzoek gedaan naar de Nederlandse taal, vooral de laatste jaren is ze erg geïnteresseerd geraakt in straattaal. Ze geeft aan waar deze interesse vandaan komt: “In jongerentaal komen veel talen bij elkaar. Hierbij spelen maatschappelijke processen een rol. Want het spreken van jongerentaal is bedoeld om identiteit uit te drukken”.
Lees meer op de website: https://readymag.website/u1399127074/4859969/evolution/