Met een trillend been de koppeling op laten komen, je handen helemaal vastknijpen in het stuur en een hoge hartslag blijven houden als je je in het verkeer begeeft. Misschien komt dit je wel bekend voor en heb jij – net als ik – last van rijangst.
Bijna een kwart van de jongeren tot 30 jaar geeft aan last te hebben van rijangst. Dit varieert van het vermijden van drukke kruispunten tot de angst om op de snelweg te rijden. Ondanks dat zoveel jongeren hier last van hebben, geeft niemand dit graag toe. Rijangst wordt gezien als zwakte en is niet iets wat je aan de grote klok hangt.
Dit verklaart ook dat er maar weinig concrete cijfers beschikbaar zijn over rijangst. Cijfers die er wel zijn, laten zien dat tussen de 500.000 en een miljoen mensen last hebben van rijangst. Dat is zo’n tien procent van de Nederlanders met een rijbewijs. “Dat het aantal niet exact bekend is, geeft al aan dat de meeste mensen niet met hun rijangst te koop lopen.”, vertelt rijinstructrice en hypnotherapeut Aljo Rolf.
Door het taboe, stuiten veel jongeren op onbegrip uit de omgeving. Studente Anne (24) vertelt: “Mensen vragen zich af wat er nou zo eng aan is, maar dat is anders als je de hele tijd hebt gehoord dat je niet kan rijden.” Studente Ilse (21) schaamt zich voor haar rijangst, “Mijn zus haalde haar rijbewijs later dan ik, maar ze rijdt nu toch al wat soepeler. Dat voelt best wel stom en daar ben ik niet trots op.”
Met behulp van onder andere rijschoolhouders, psychologen en andere jongeren met rijangst zoek ik uit wat de impact van rijangst is op het leven van jongeren, hoe rijangst wordt veroorzaakt én hoe het taboe op rijangst kan worden doorbroken.
Nieuwsgierig geworden? Binnenkort lees je meer op de site van het HanzeMag!