Zelf energie opwekken, je eigen water zuiveren en de behoeftes doen in een composttoilet: het off grid leven wordt steeds populairder in Nederland. Een bestaan waar onafhankelijkheid en meer verbinding met de natuur centraal staan. Mensen stappen bewust uit de westerse ‘ratrace’ om op een rustiger tempo te leven.
Het kan een heel romantisch idee zijn: teruggaan naar de basis. Maar het is ook keihard werken voor je bestaan. Wat zijn de achterliggende drijfveren van mensen om off grid te gaan in Nederland? Tegen welke obstakels lopen ze aan? En hoe is een off grid leven nou werkelijk? Al deze vragen worden beantwoord in mijn driedelige artikelenreeks over het off grid leven in Nederland.
Ik ga langs bij een gezin dat off grid woont in Loon op Zand. Na een paar heftige emotionele jaren, waar PTSS en het verliezen van een kindje een grote rol speelden, besloten ze het roer om te gooien en te bouwen aan hun droom: een klein huisje midden in het bos. Inmiddels bezitten ze een hectare grond met een off grid tiny house, een jong voedselbos, een yurt die dient als ontmoetingsplek en helpen ze politiemensen bij het herstel van traumatische gebeurtenissen.
Voor de tweede reportage ga ik op bezoek bij een gemeenschap dat een oude, verwaarloosde aardappelzetmeelfabriek omtovert tot levendig ecodorp. Ze hebben nog een lange weg te gaan: het gigantische project gaat wel dertig jaar duren. Toch bestaat de gemeenschap al uit zo’n vijftig man. De meeste mensen wonen in off grid pipowagens, yurts of andere kleine woningen en dat is niet altijd even gemakkelijk. De gemeenschap werkt hard aan de bouw van ecologische huizen, gezamenlijke leefruimtes en ze planten voedselbossen aan om zelf te kunnen voorzien in voedsel.
Waarom is off grid gaan juist nu zo populair? Waar komt die drang naar onafhankelijkheid vandaan? En welke (juridische) uitdagingen komen erbij kijken? Voor mijn achtergrondverhaal ga ik in gesprek met experts, onderzoekers en burgers om die vragen te beantwoorden.
Lees alvast de twee reportages op BEDROCK!
Van droom naar realiteit: Peter en Angelique creëerden hun eigen off grid sprookje
Een verwaarloosde fabriek omtoveren tot ecodorp: bewoners van Land van Aine doen het