De asocialen en Rotterdamse nooddorpen in de Tweede Wereldoorlog

Over de Tweede Wereldoorlog zijn al veel dingen bekend. Toch zijn er ook gebeurtenissen in Nederland die weinig aandacht krijgen. Heb jij bijvoorbeeld ooit gehoord van de groep ‘asocialen’? Ook had je de mensen die voor de nazi’s niet goed genoeg waren en in kampen ver van de buitenwereld werden gestopt: de asocialenkampen. En wat is er eigenlijk gebeurd met alle daklozen na het bombardement van Rotterdam in 1940? In mijn verhalen over de ‘vergeten’ groep asocialen, de asocialenkampen en de Rotterdamse nooddorpen ging ik, Yoka Hubers, op zoek naar antwoord op deze vragen.

In de Tweede Wereldoorlog was er een kleine groep mensen die ook vervolgd werden, maar misschien wat minder bekend: de criminelen en armen. Zij kregen de naam ‘asociaal’. Lang is deze groep onderbelicht gebleven voor het grote publiek, pas in 2022 is er wat meer aandacht gekomen. Waarom heeft dat zo lang geduurd? En zijn zij wel echt vergeten?

De nazi’s hadden een duidelijk beeld over welke mensen wel en niet in het Rijk mochten leven. Joodse mensen, Sinti en Roma werden bijna allemaal direct naar een doorvoer- of werkkamp gestuurd. Maar mensen die onder de groep ‘overig’ vielen (de zogenaamde asocialen) werden naar evacuatiekampen gestuurd die verspreid lagen over Nederland. De kampen waren ver van de buitenwereld en omheind. Het leven ging voor hen daar enigszins normaal door, tot ook zij werden weggevoerd.

Het derde verhaal gaat over de nooddorpen in Rotterdam. Na het bombardement van Rotterdam in 1940 werden 80.000 mensen in een klap dakloos. Om hen weer een dak boven het hoofd te bieden werden er snel veel huizen bijgebouwd. Dit waren nieuwe wijken, maar werden in de volksmond als snel dorpen genoemd.

Meer weten over asocialenkampen en de dorpen die geen dorpen waren? Lees dan mijn verhalen over de Nooddorpen en asocialen !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *