Vanaf 1 juli 2017 is de speekseltest ingevoerd. Maar anders dan bij de blaastest, vinden er geen grote controles plaats en de meest populaire drug GHB kan er niet mee aangetoond worden. Daarnaast is er onvoldoende bekend over het drugsgebruik in het verkeer, het laatste onderzoek hierover is van tien jaar geleden.

Wanneer je in de kroeg bent, hoor je het genoeg mensen zeggen: ‘Eén biertje mag.’ Dit klopt ook, aangezien er een grenswaarde geldt voor alcohol in het verkeer. Wanneer je onder de grenswaarde blijft, ben je niet strafbaar. Wat veel mensen niet weten, is dat dit ook voor drugs geldt. Drugs zijn verboden in Nederland, maar wanneer je onder de grenswaarde blijft mag je er gewoon mee rijden. ‘Ik had laatst iemand staande gehouden die wiet gebruikt had,’ zegt politieman Henk Gerdes. ‘Voor THC, dat is wiet, geldt een grenswaarde van 3 microgram. Hij zat op 2,3. Het is eigenlijk gek, maar dan ben je dus niet strafbaar.’

Volgens organisaties als Veilig Verkeer Nederland moet er een totaalverbod komen op drugs in het verkeer. Politieman Henk Gerdes is het hiermee eens. Maar kan dit wel zomaar? Volgens Ernst Koelman, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, is een totaalverbod nog niet haalbaar. ‘De grenswaarden zijn gebaseerd op in hoeverre de drug je rijgedrag beïnvloedt. Het is nog niet bewezen dat wanneer je onder de grenswaarden blijft, je een gevaar op de weg bent’.

Ook Marco (32) zou willen dat er een totaalverbod op drugs in het verkeer komt. Een aantal jaren geleden is hij een vriend verloren door een auto-ongeluk. ‘De bestuurder had drugs op, en reed zo tegen mijn vriend zijn auto op. Hij was opslag dood. Verschrikkelijk was het’, vertelt hij emotioneel. Eerder gebruikte Marco ook drugs, maar niet in het verkeer. De mensen die dit wel doen, heeft hij ook nooit begrepen. ‘Ik zorgde altijd voor een taxi of ging met de pendelbus. Maar na het ongeluk raak ik sowieso geen drugs meer aan. Rotzooi is het’. Veilig Verkeer Nederland wil dit soort ongelukken vermijden in de toekomst.

Nieuwsgierig geworden naar het hele verhaal? Bekijk de webproductie hier!