De afgelopen jaren kreeg Europa te maken met een grote stroom vluchtelingen. Zij kwamen voornamelijk uit Syrië en Irak, vluchtend voor het geweld van Islamitische Staat. De grote getale waarin zij kwamen zorgde voor reuring in Europa. Wie moest voor deze asielzoekers opvangen? En hoe moest je hen verzorgen? Hoewel de stromen uit Syrië en Irak inmiddels afnemen, ligt een nieuwe immigratiegolf op de loer.

Op het Afrikaanse continent vluchten tienduizenden mensen voor onrust en geweld. Een van de meest sprekende voorbeelden daarvan is Eritrea. Met duizenden vluchten zij inmiddels naar Europa. Maar de weg naar Europa zit vol gevaren en de immigratie bleek in het verleden niet makkelijk. Steeds meer wordt daarom gepleit voor opvang in de regio. Is dit betrouwbare optie?

In De Tranen van Eritrea doe ik onderzoek en bezoek ik persoonlijk de regio. Waarom willen mensen de oversteek maken en wat heeft dat voor gevolgen voor de gastlanden als Ethiopië?

Ik ga in gesprek met vluchtelingen, lokale overheden en hulporganisaties om het verhaal zo compleet mogelijk in kaart te brengen. Waarom maken de mensen de oversteek? Wat heeft het land te bieden voor de vluchtelingen? Waarom moeten ze blijven? Wie neemt de verantwoordelijkheid over de ontheemden Eritreeërs?

Mocht je alles willen weten over de Eritrese Vluchtelingen en hun gevaarlijke tocht naar Europa lees dan De Tranen van Eritrea.

#DeTranenVanEritrea

Bekijk hier de trailer: