Verder zonder is een productie over hoe het is om op jonge leeftijd een ouder te verliezen en over hoe je iemand kan helpen die dat meemaakt.

Jaarlijks verliezen zesduizend minderjarige kinderen een of beide ouders, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongeren boven de achttien jaar telt het CBS niet mee. Dat is een lastige leeftijd. Je bent eigenlijk geen kind meer, maar ook niet volwassen.

Deze webproductie vertelt het verhaal van jongeren die een ouder verloren. Hoe ga je verder als je vader of moeder is overleden? Wat doet het verlies met je?  In de productie lees je de verhalen van vijf jongeren die zonder een ouder of beide ouders verder moet leven.

Ik ben één van die jongeren. Mijn vader overleed twee jaar geleden. Tijdens zijn ziekte en na zijn dood wilde ik graag meer weten over jongeren die hetzelfde hadden meegemaakt. Daar was weinig over te vinden.  Daarom ben ik dit project begonnen. Om die verhalen te vertellen, lotgenoten te helpen door adviezen en door interviews met jongeren die een ouder hebben verloren. In de productie deel ik ook mijn verhaal.

‘‘Het is niet prettig om in het openbaar te moeten huilen. Verdrietig zijn doe ik liever alleen’ – Anne Bruinsma (17). Haar moeder  overleed toen ze 13 was

Wat kan je doen om te helpen?

Rouwexperts Manu Keirse en Daan Westerink vertellen wat er gebeurt als je op jonge leeftijd een ouder verliest en geven tips over hoe je iemand die dat meemaakt kan helpen.

Jongeren die een ouder hebben verloren, delen hun ervaringen en geven tips aan vrienden, familie en omgeving en aan lotgenoten. Wat kan je beter wel en niet zeggen tegen een vriend van wie de moeder net dood is? Ze hebben het meegemaakt en weten wat je kan doen.

Klik hier voor de volledige productie. 

Volg het project op Instagram.