Het is je misschien weleens opgevallen terwijl je op een festival was of naar de radio luisterde. Of misschien ben jij je, net zoals vele andere, totaal niet bewust van de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in de muziekindustrie. Toch zijn er maar bar weinig vrouwen die het écht maken in de muziekwereld.

Oké, maar waarom moet jij je daar zorgen over maken? Iedereen luistert toch gewoon naar zijn favoriete artiesten, maakt het uit of dat dan een man of vrouw is? Muziek is een kwestie van smaak, dat is zo, maar wat nou als ik je vertel dat die smaak ons is aangeleerd? Door jaren van opvoeden in genderrollen, groeien meisjes én jongens op met het idee dat een gitaar alleen voor jongens is en een viool alleen voor meisjes. We linken zelfs verschillende muziekgenres aan ons geslacht! Ga maar eens na wanneer je voor het laatst een jongen los hebt zien gaan op One Direction. Of een meisje op Iron Maiden. Precies.

Het gekke is, vrouwen zijn veel geïnteresseerder in muziek als het om hun hobby gaat. Er zijn zelfs 1,3 miljoen vrouwen die zeggen in hun vrije tijd regelmatig met muziek bezig te zijn. En daarmee zijn ze met 1 procent meer dan de mannen. Helaas slaat die meerderheid om zodra het gaat om carrière maken en dat merk je aan het aantal vrouwen dat je hoort op de radio en ziet op festivals. Nergens komt het aantal vrouwen boven de 30 procent uit.

“De creatieve industrie begint steeds belangrijker te worden en als de helft van de samenleving minder kans heeft zich te ontwikkelen, lopen we een hoop talent mis.” – Pauwke Berkers

In het tijdschrift L!sten lees je de ervaringen van artiesten in deze mannenwereld, maar ook hun mening over de discussie. Kijken we met socioloog Pauwke Berkers, festivalorganisator Hendrik Jan Lovink en 3FM-dj Tessa Mol in hoeverre er daadwerkelijk sprake is van ongelijkheid en wat die ongelijkheid heeft veroorzaakt. En worden mogelijke oplossingen belicht. Lees deze verhalen en meer op de website!

Check Instagram en Facebook voor updates!