“Swiebertje is uit, Swiebertje hebben we niet meer en zeker niet onder jongeren. Ik denk dat niemand ze herkent in de stad”, vertelt Joy Falkena van het Straat Consulaat in Den Haag desgevraagd. Ik heb haar en vier (ex-)dakloze jongeren gevolgd bij hun strijd voor betere voorzieningen voor dak- en thuisloze jongeren in de Hofstad.

Het aantal dak- en thuisloze jongeren in Nederland is de afgelopen jaren flink gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Waren er in 2010 nog zo’n 9000 jongeren dakloos in ons land, inmiddels is dat aantal opgelopen tot boven de 12.000. Het merendeel van die jongeren verblijft in één van de vier grote steden, waaronder Den Haag.

Bekijk hier de trailer:

https://youtu.be/Jcy2NbaWgwM

Wie zijn zij?

“Hoe kan het dat het aantal daklozen in Nederland de laatste jaren zo explosief gestegen is? Wie zijn zij? En, hoe kan het dat in een welvarend land als Nederland zo veel jongeren dakloos zijn?”, vroeg ik mij af toen ik begon aan dit project. Wat ik toen nog niet wist is dat het stereotype dakloze dat ik in mijn hoofd had helemaal niet overeenkomt met de werkelijkheid.

“Het stereotype dat mensen van dakloze jongeren hebben klopt met wat je op televisie ziet, maar dat is helemaal niet het type jongere waar het over gaat. Want deze jongeren hebben wel dromen, willen zich helemaal goed kleden en goed voor de dag komen. En zij willen helemaal niet dat hun omgeving ziet dat er iets aan de hand is of dat zij misschien ergens hulp bij nodig hadden”, legt Joy uit tijdens een van onze gesprekken.

Positieve draai

De jongeren: Jeffrey, Fatima, Jonathan en Richard hebben mij voor de gemeenteraadsverkiezingen een inkijkje gegeven in hun leven. Zij hebben openhartig verteld uit welke situatie zij zelf komen en waar zij tegenaan liepen toen zij dakloos raakten. De vier proberen met hun eigen ervaringen uit het verleden iets positiefs te doen en daarom zetten zij zich in om de voorzieningen voor dak- en thuisloze jongeren in Den Haag te verbeteren.

Bekijk de hele film hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=DQ0PNu48Sn8