Alle Nederlandse jongens (en sinds kort ook meisjes) krijgen rond hun 17e verjaardag een brief op de mat. “Jij bent bijna 18, en dat betekent dat je ingeschreven staat als dienstplichtige”. Ik weet nog hoe ik schrok toen ik de brief kreeg: ik zou toch gaan studeren? Gelukkig had de brief geen gevolgen, aangezien er geen opkomstplicht meer is.

Maar wat nou als ik wel het leger in had gemoeten? Had dat me iets opgeleverd, of had ik het juist vreselijk gevonden? Misschien wel allebei.

In een aantal Europese landen is er nog een actieve dienstplicht. Zweden heeft het net weer ingevoerd, en ook in Noorwegen, Oostenrijk, Denemarken, Estland, Litouwen, Griekenland en Finland worden jongens en meisjes opgeroepen om gedwongen het leger in te gaan. Heftig, toch?

Hoe denkt de Finse jeugd over de plicht om hun land te dienen?

In een zoektocht naar de betekenis van dienstplicht bezocht ik Finland. De buren van Finland, de Russen, hebben in het verleden nog wel eens het land bezet. De Finnen, samen zo’n vijf miljoen man (m/v) sterk, wonen in een land dat tien keer groter is dan Nederland. Voor hen is het van essentieel belang om een dienstplicht te hebben om te voorkomen dat de Russen aan landje-pik doen zoals ze dat op de Krim deden.

Hoe denkt de Finse jeugd over de plicht om hun land te dienen? Doen ze het met liefde of zien ze het als een zware last?

En hebben wij in Nederland nog een beetje de drang om ons land te verdedigen? En kan de jeugd misschien wel wat discipline gebruiken?

Klik op de onderstaande link, en ga mee op reis door heden en verleden, Nederland en Finland, dienstplicht en geen dienstplicht:

http://bit.ly/DitIsDienstplicht