Eén derde van alle vrijgezellen in Nederland zit op een dating site of dating app. We chatten er op los en swipen wat af. Maar hoeveel invloed hebben dating apps eigenlijk op ons? Worden we wel gelukkig van al dat swipen en zoeken naar dé grote liefde? 

Uit onderzoek blijkt dat ons zelfvertrouwen groeit als we gebruik maken van een dating app. Er kan zelfs een hoger niveau van relationele communicatie bereikt worden door online met elkaar te praten in plaats van meteen elkaar in het echt te ontmoeten. Dit heeft te maken met het feit dat mensen via chat meer met elkaar delen en kunnen nadenken over wat ze gaan zeggen. Toch zitten er ook nadelen aan.

Onze identiteit staat enorm onder druk, dit komt door de vele concurrentie. We voelen de druk om perfect te zijn. Ook kunnen we ons slecht focussen op één persoon, omdat we altijd blijven denken: “Wat als er iemand is die leuker is?”.

Vijf jaar lang gebruik ik verschillende dating apps, maar zonder succes. Nog nooit heb ik met iemand gedate die ik in het echte leven heb leren kennen. Deels omdat ik mij vaak geen open houding aanneem naar mijn omgeving en mij afsluit voor eventuele versierpogingen van mannen. Komt dit door mijn gebruik van dating apps? Oftewel hoeveel invloed hebben online dating apps? Dit onderzoek ik in mijn documentaire: ‘A Little Thing Called Digital Love’. Bekijk hieronder de trailer: