Ken je The Lord of the Rings? Ja? Dan herken je vast deze zin wel: “My precious”. Deze zin verwijst naar Sméagol die smoorverliefd was op de ring. Tegenwoordig leven er in Nederland 16 miljoen Sméagols. Hoe herken je een Sméagol? Je zit bijvoorbeeld in de trein, links en rechts van je besteden je medereizigers, onderuitgezakt en voorovergebogen, alle aandacht aan hun ‘precious’, oftewel de mobiel. Vind je het dan gek dat zelfs steeds meer jongeren op zestienjarige leeftijd een bochel, ook wel de gameboyrug of tabletnek krijgen.

29% van de jongvolwassenen (18-25) is verslaafd aan social media. 29% maar liefst, bizar toch? Dit blijkt uit het onderzoek van het CBS. Wat ik misschien nog het meest opvallende vind, is dat 2,5% van de gepensioneerden in Nederland verslaafd is aan social media. In mijn hoofd probeer ik deze situatie voor te stellen: “Ga jij maar even met lego spelen Puk, oma zit even lekker de tijdlijn van Instagram door te scrollen.” Ik doe nu wel een beetje cynisch, maar het zou mij niks verbazen als deze situatie zich ergens in dit land afspeelt!

Ik ben zelf ook geen heilig boontje hoor, ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik het lastig vind om mijn mobiel neer te leggen. Zie ik mijzelf als verslaafd? Wel een beetje denk ik. Het gekke is: tien jaar geleden had ik nog nooit van social media gehoord en nu vrees ik dat de telefoon de macht over ons heeft in plaats van andersom.

Het Rijksmuseum had laatst het gebruik van telefoons door basisschoolleerlingen tijdens een rondleiding verboden. De aanleiding was dat de kinderen teveel op hun mobiel zaten in plaats te letten op wat de gids te vertellen had. Toch was deze regel snel weer geschrapt. Waarom? De ouders kwamen in protest omdat hun kinderen niet meer met foto’s terugkwamen. Pardon?!

Ik moest dit tweemaal horen, voordat ik dit geloofde. Waarom? denk ik. Vroeger hadden de ouders ook geen telefoon toch? Zaten hun ouders toen ook te zeuren over het niet meebrengen van foto’s? Nee tuurlijk niet!

Oke, social media heeft ook voldoende positieve kanten. Je bent beter bereikbaar en contact met familie en vrienden gaat sneller. Maar toch. In korte tijd ontwikkelt dit nieuwe fenomeen zich heel snel richting een verslaving. Maar mogen we wel van een ‘verslaving’ spreken?

In deze documentaire ga ik me verdiepen in de invloed van social media op de maatschappij. Hoort social media bij deze tijd of draaien we door? Én valt dit probleem wel te bestrijden?

Sinds kort is mijn website ook in de lucht. Neem vooral even een kijkje als je het leuk vindt. Ook kun je op mijn Facebook-pagina terecht:)

Benieuwd naar de documentaire? Hieronder kun je alvast de trailer bekijken!