Start de motor, vaar uit de haven, hijs de zeilen op het open water. De wind in je haren, het klotsende water tegen de boot. Klinkt goed hè? Waarom heb je dan nog geen boot?

Het hebben van een boot is voor veel jongeren bijna niet mogelijk, vooral vanwege de kosten die een boot met zich meebrengt en dat is slecht voor de havens. “Ik betaal zo’n 1.000 euro om hier in de zomer te mogen liggen en als ik de boot in de winter naar binnen wil hebben, betaal ik nog eens 800 euro”, vertelt zeiler Jan de Bruijn. Hij heeft zijn bijna bejaarde Aphrodite in jachthaven De Eemhof in Zeewolde liggen. Die haven heeft zijn liggeld hard nodig, want er is in de haven een bezetting van maar 60%. Dat is niet altijd zo geweest. “Toen ik hier 20 jaar geleden kwam, lag de haven nog vol!”, aldus De Bruijn.

De vergrijzing in havens wordt een groot probleem. “De naoorlogse generatie, de babyboomgeneratie, dat is een prop in de geboortegolf en die komt nu door”, vertelt Reinier Steensma, directeur van Waterrecreatie Advies. “Maar die mensen stoppen een keer met varen.”

De jonge aanwas in havens blijft uit. Camiel Driehuis is havenmeester bij de DEKO Marina in Lelystad en weet wel hoe dat komt: “Het is veel te duur om een boot te kopen, dus alle jongeren gaan huren. Dat zorgt er voor dat er geen ligplaatsen gehuurd worden bij de havens, dus dat ligplaatsen leeg blijven.” Het is een neerwaartse spiraal.

Wil je weten hoe groot dit probleem is en welke oplossingen er zijn? Houd dan deze pagina in de gaten.

Al nieuwsgierig? Bekijk dan deze trailer.