Een prachtige zaterdag met veel zon. Een perfect moment om een mooie fietstocht te maken door een pittoresk stukje natuur. Er is een grote kans dat je dan grazende koeien tegenkomt. Niets mis mee zou je denken…

Er zijn vooral veel koeien in Friesland en dat betekent veel methaanuitstoot in deze provincie. De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân zijn dan ook de twee gemeenten met de meeste melkkoeien in Nederland. Koeien produceren methaan in de pens als zij hun voer voor-verteren. Dit boeren ze uit en dan komt het vervolgens in de atmosfeer terecht. Niet heel bijzonder, maar dit fenomeen is wel erg schadelijk voor het milieu. Methaan heeft namelijk een CO2 equivalent van 25. Dit betekent dat een eenheid methaan 25 keer sterker warmte vasthoudt als dezelfde dosis C02.

Wat dit probleem nog ingewikkelder maakt is het feit dat boer zijn niet heel makkelijk meer is tegenwoordig. Boeren moeten zich aan ontzettend veel regels houden en zitten niet te wachten op maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat ze ook nog om de uitstoot van emissies zoals methaan moeten denken.

Er zijn echter nog wel mogelijkheden om methaanuitstoot door koeien te reduceren. Betrokken partijen als de onderzoekers van Wageningen Livestock Research, de provincie, de nationale overheid, de LTO en boeren zelf zijn allen bezig om te bekijken wat hun rol kan zijn in de reductie van methaanuitstoot door koeien. Omdat één oplossing soms juist een ander probleem kan veroorzaken, is het voor deze partijen wel erg lastig om te bepalen wat een juiste maatregel is. Ondertussen tikt de tijd wel door en blijven koeien methaan uitstoten…

Wat kan een boer toch doen om zijn koeien minder methaan uit te laten stoten? Is het überhaupt wel mogelijk? Lees er alles over op: https://methaanfriesland.wordpress.com/

Foto: Gemeente Súdwest-Fryslân