Dit is Leah (57), en Leah is slachtoffer geworden van een medische fout. Aan haar gezicht op de foto hierboven zie je niks. Van de ene op de andere dag raakte Leah invalide door een fout van een huisarts. Nu zit haar linkerbeen in een brace. Mag ze niet meer dan vijftig meter lopen per dag. En moest haar hele huis aangepast worden. Élke dag heeft Leah pijn. Ondanks alles staat Leah positief in het leven: ze is een vechter.

Leah Wolff: “Het is nou eenmaal zo. Ik moet er mee leren leven.”

Elke maand wordt er wel weer een nieuwe medische misser bekend. Eind maart bracht RTL Nieuws nieuwe schokkende cijfers naar buiten: elke maand sterven zeker twintig ziekenhuispatiënten door medische fouten. Ziekenhuizen willen hun fouten maar moeilijk toegeven. En dat staat haaks op wat in de wet staat: meer openheid over klachten én ervan leren.

In elk ziekenhuis gaat weleens iets fout. Zo is ook het geval bij het Deventer Ziekenhuis. Dennis (45) kan er over meepraten. Na een kijkoperatie in 2013 werd Dennis’ knie vuurrood en dik: een bacterie. De nasleep daarvan merken hij en zijn gezin nog elke dag

Dennis: “Ik wil nooit meer behandeld worden in het Deventer Ziekenhuis. Mijn vertrouwen in dat ziekenhuis is helemaal weg. Wat wij als familie hebben meegemaakt gun je geen enkel gezin. Het ziekenhuis heeft ons aan ons lot overgelaten. Ze hebben niet eens excuses aan ons gemaakt.”

Elke Nederlander wil goede zorg. Dat verwáchten we zelf. Maar krijgen we die ook. Leren ziekenhuizen van hun fouten? Werkt de nieuwe wetgeving wel? En hoe reageert het Deventer Ziekenhuis op de beschuldigingen?

Wat kun je nog meer verwachten? Op de website https://ziekenhuisklachten.atavist.com/ vind je een reportage over het medisch tuchtrecht en een nieuwsverhaal over de nieuwe wet. Ook de gehele interviews met Leah en Dennis lees je op de website.

Wil je alvast meer te weten komen over de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg? Bekijk dan deze infographic-video: