De toekomst van de etherpiraat.

In Nederland zijn er veel illegale radiostations. Er zijn meer illegale radiostations in ons kleine landje dan in welk ander westers land dan ook. Al bijna negentig jaar hebben we in Nederland te maken met de etherpiraat; iemand die zonder zendvergunning en toestemming radio maakt.

Illegaal radio maken is al sinds het begin van de radio verboden. Het maken van illegale radio kan zorgen voor storingen bij andere radio-uitzendingen maar ook andere video en technische apparatuur kan worden verstoord. De boetes voor de etherpiraten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit heeft er voor gezorgd dat de meeste piraten inmiddels zijn gestopt. Ze zenden nu bijvoorbeeld uit via internet of vragen een vergunning aan. Toch zien veel piraten hier geen oplossing in, want de spanning hoort er nou eenmaal bij.

Ondanks dat de grote ‘geheime zenders’ zijn gestopt is de etherpiraat in het oosten en noorden van Nederland nog mateloos populair. Nog vaak zijn er etherpiraten te horen. Het oosten en noorden van Nederland zou je eigenlijk wel het piratenland kunnen noemen. De etherpiraten verzorgen hier naast radio ook regelmatig grote feesten voor de fans en liefhebbers.

In mijn productie ga ik gesprek met meerdere piraten en laat ik zien welke rol de etherpiraat speelt hier in Drenthe. Hoe gaan ze om met de hoge boetes? Hoort het nou echt bij de cultuur?

Maar er is ook hoop voor de etherpiraten. Drents PvdA statenlid Peter Zwiers heeft zich positief uitgesproken over dit stukje Drentse cultuur. Hij wil dat de piraterij Nationaal Cultureel Immaterieel erfgoed wordt. Is dit dan de oplossing voor de etherpiraat in Drenthe?

Je hoort, leest en ziet het in mijn productie die je via deze link kunt bezoeken:

https://geheimezender.atavist.com/etherpiraat-in-drenthe

Om je alvast in de sfeer van de piratencultuur te brengen bekijk de onderstaande trailer: