De zomervakantie staat voor de deur en in financieel gunstige tijden gaan steeds meer mensen lekker op vakantie. Dat kan met de auto, trein of het vliegtuig, maar ook steeds meer vakantiegangers kiezen voor het cruiseschip.

De industrie is booming. Wereldwijd gaan er dit jaar naar verwachting meer dan 27 miljoen mensen aan boord van een cruiseschip. Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden verwelkomen tientallen cruiseschepen. Vooral in de Verenigde Staten, Duitsland en in toenemende mate China zijn de vakanties op een schip in trek.

De rederijen zien kansen en hebben voor miljarden aan nieuwe schepen besteld. De een nog groter dan de andere. Op het grootste schip ter wereld passen nu 6680 vakantiegangers. De 2200 bemanningsleden moeten het je naar de zin maken aan boord. Maar het kan nog gekker. Er is nu een schip in aanbouw dat nog groter wordt.

Zo’n cruisevakantie is dan wel leuk voor passagiers, voor het milieu is het slecht nieuws. Cruiseschepen zijn namelijk verre van milieuvriendelijk.

Er bestaat geen vorm van vakantie die meer het milieu belast dan een cruise. Daarnaast lopen de innovaties op het gebied van duurzaamheid achter. De meeste cruiseschepen varen nog steeds op goedkope maar erg vervuilende stookolie. Ook het grootste deel van de nieuwe schepen zal hierop varen.

Een overgang naar de brandstof LNG lijkt de oplossing, maar de conservatieve cruise-industrie ziet veel beren op de weg.

Dan is er ook nog de strijd tussen Amsterdam, Rotterdam en de cruise-industrie. Beide steden willen de schepen verbannen naar een plek buiten het centrum. Hoofdreden daarvoor is om de toeristendruk te verlagen, maar ook de uitstoot van de schepen speelt een rol.

Wanneer de cruiseschepen aan de kade liggen draaien de dieselgeneratoren onverminderd door en dat midden in het centrum. Dat betekent luchtvervuiling en stankoverlast voor de bezoekers en bewoners van de steden.

In deze journalistieke productie worden de cruiseschepen oner de loep genomen. Hoe schadelijk zijn cruiseschepen en hoe kunnen we ze in de toekomst duurzamer maken.