Als ouder heb je de belangrijke taak om je kinderen goed op te voeden. Je wilt niet dat ze grof zijn of andere kinderen pesten. Dat voorkomen klinkt misschien makkelijker dan je denkt.

Thuis zie je zelf hoe je kinderen zich gedragen en op school ziet de leraar dat. Maar kinderen gebruiken ook media. Zo kregen 2588 kinderen op hun zesde een mobieltje. Hoe ga je op je kinderen letten? Weet je hoe je ze moet opvoeden in de mediawereld?

Ouders maken zich zorgen over de nieuwe invloeden van media. Het is belangrijk om bereikbaar te zijn. Maar er valt online ook genoeg te doen en te zien wat niet geschikt is voor kinderen.

Er wordt bijvoorbeeld regelmatig online gepest. In 2014 werd 8 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar geconfronteerd met cyberpesten. Zo’n 400.000 duizend jongeren van 15 jaar en ouder geeft aan weleens gepest te zijn op internet. De meest voorkomende vormen van cyberpesten zijn het plaatsen van kwetsende teksten, stalken en het verspreiden van foto’s en filmpjes. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Ouders vinden een mobiel tegenwoordig bij het leven horen. Toch weet 43 procent van de ouders met kinderen tussen de 8 en 12 jaar niet precies wat hun kinderen online doen. Facebook probeert ouders nog een beetje wegwijs te maken en heeft een lijstje gepubliceerd waar ouders op moeten letten als hun kinderen het platform opgaan.

In mijn documentaire zie je het verhaal van Isabel. Zij werd jarenlang gepest op school en thuis via haar mobiel. Haar moeder merkte dat haar dochter steeds stiller werd en steeds meer bezig was met haar telefoontje. Hoe gingen zij om met het cyberpesten? En hoe kun je daar als ouder het beste mee omgaan?

Het pesten is voor een deel anders dan vroeger. Volgens Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu stopt het pesten tegenwoordig niet als kinderen thuiskomen van school. Het gaat gewoon door, namelijk via de mobiel. Iets wat niet anders is dan vroeger, is dat jongeren vaak niets over het pestgedrag van een ander durft te zeggen. Een kind staat er dus meestal alleen voor. Hoe kan een kind dan het best omgaan met pesten?

Ook ouders met kinderen die niet gepest zijn of gepest worden, maken zich zorgen over de invloeden van de media. Zo is Eva Vriend bang dat haar kinderen verslaafd raken aan media. Daarom geeft ze haar oudste zoon, Toon van 10 jaar, nog geen mobieltje. Wel speelt hij net als zijn broertje weleens op de iPad. In een gesprek tussen Eva en haar zoon wordt duidelijk dat je zelfs dan als ouder nog niet alles weet van je kind.

Om te kijken hoe goed ouders hun kinderen online kennen deed ik een test met verschillende gezinnen. Heeft jouw kind al eens een naaktfoto gekregen? Of wordt er weleens gepest bij hem op WhatsApp? Wat weten ze van hun kinderen? Het blijkt dat de ouders wel iets weten, maar lang niet alles.

Dit en meer zie je in de documentaire:

‘Opvoeden in de avontuurlijke mediawereld. Hoe moet dat eigenlijk?’ 

Word jij gepest en wil je daarover praten? Neem contact op met De Kindertelefoon.  Volwassenen kunnen contact opnemen met Mind Korrelatie.

Heb je als ouder na het bekijken van de documentaire vragen over jouw eigen situatie? Neem dan contact op met Stichting Stop Pesten Nu.