“De werkoverall aan: daar is helemaal niks mis mee”, “Werkgevers azen op mbo’ers: Het is vissen in een kleine vijver”, “Groei stagneert door tekort aan vakmensen”, “Tekort aan technisch personeel blijft groeien”. Zomaar wat krantenkoppen van de afgelopen tijd.

Gaan we een economisch onderwerp bij de horens pakken? Ja! Dat gaan we doen. En waarom? Omdat het hartstikke mooie beroepen zijn waar de tekorten liggen. Dat is volgens werkgevers en werknemers onnodig.

De Europese Commissie (2017) laat per land een overzicht zien van meest gevraagde beroepen. De top vijf meest gevraagde banen in Nederland ziet er als volgt uit:

  1. Timmerlieden
  2. Elektriciens
  3. Loodgieters
  4. Schilders
  5. Tuinders en kwekers

Maar, er waren toch te veel vaklui in de bouw? Klopt! Tijden veranderen. “Je kunt het op allerlei verschillende manieren benaderen: de platte oorzaak is dat er door economische vooruitgang veel meer werk gevraagd wordt. Aan de andere kant zijn er te weinig mensen die dat gat kunnen invullen. Het wordt nog versterkt door demografische ontwikkelingen. Er zijn veel mensen die zo langzamerhand uit het arbeidsproces stappen én er zijn veel minder mensen die erin kunnen stappen”, vertelt Michiel Bilstra, directeur Techniek & Gebouwde omgeving van het Deltion College.

Maar ook het aandeel vrouwen in de techniek bijvoorbeeld: “Het is wel zwaar werk, maar in principe mag je niet meer zwaarder tillen dan vijfentwintig kilo. Dus waarom zou een vrouw het dan niet kunnen. Het is niet alleen maar dat je onder de vloer zit of in de stront aan het werk bent. Ik denk dat heel veel mensen onnodig een negatief beeld hebben. Maar het is een heel mooi vak!”, vertelt Inge Dijkman, een van de weinige vrouwelijke monteurs.

Er is meer dan dat…
Wat is nou precies de oorzaak dat werkgevers ineens zo wanhopig opzoek zijn naar nieuwe aanwinsten? En misschien nog wel belangrijker: wat gaan we eraan doen? Dat is precies waar ik naar op zoek ga. Hiervoor ga ik gesprek met werkgevers, werknemers, scholen, vakbonden en de politiek en over dit arbeidsvraagstuk.

Benieuwd? Bekijk mijn productie dan hier en mijn trailer hieronder:

https://youtu.be/m8Knbg_E5nk

 

Lian Groten