‘Het vertrouwen in de politiek was vroeger, in de tijd van de verzuiling, veel groter.’, dit ziet politicoloog en socioloog Paul Lucardie van Rijksuniversiteit Groningen. De kloof tussen de burger en de politiek lijkt elk jaar groter te worden, maar waardoor komt dit? In de gemeenten Coevorden, Hoogeveen, Emmen en Borger-Odoorn vertellen vier burgers over hun ervaringen en problemen met de gemeentepolitiek.

Marieke Hensen, Borger-Odoorn

Marieke woont aan de Melkweg in Klijndijk. De gemeenteraad heeft daar over de rug van de burgers besloten dat er een aansluiting komt tussen de hoofdweg van het dorp en de provinciale weg de N34. Dit gaat volgens de burgers van Klijndijk zorgen voor een enorme toename van het verkeer door het dorp. Daarbij komt dat Marieke de Melkweg nu al als erg onveilig ervaart en verwacht dat het door de nieuwe aansluiting nog drukker gaat worden.  De vraag is of de gemeentepolitiek haar kan helpen en het vertrouwen van Marieke terug kan winnen?

“Vertrouwen bij mij en mijn omgeving in de gemeentepolitiek is er eigenlijk niet meer.” Marieke Hensen

 

Johanna Gierveld-Planting, Emmen

Johanna is 71 jaar en maakt gebruik van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO geldt voor mensen boven de 18 jaar die hulp nodig hebben, vanwege een beperking. Johanna kan hierdoor gebruik maken van een rolstoel, scootmobiel en andere hulpmiddelen. Maar de problemen met de WMO voor hulpmiddelen stapelen zich op. Ze houdt zelfs een boekwerk bij ter dikte van de Dikke van Dale, waar zij al haar problemen met de WMO heeft gedocumenteerd. Kan de gemeentepolitiek haar problemen en die van vele lotgenoten oplossen?

‘En één keer zei de chauffeur zelfs van: “Mevrouw, u heeft een scootmobiel dus u kunt lopen.” Maar ik kan helemaal niet lopen!’ Johanna Gierveld-Planting

 

Wil je de volledige verhalen van Johanna en Marieke lezen? En ben je ook benieuwd naar het verhaal van Piet, die asielzoekers wil helpen in Hoogeveen en het verhaal van Wilco, die glasvezel wil realiseren in Noord-Sleen? Klik dan hier.