Kijk eens om je heen als je een rondje door de natuur fietst en het zal je opvallen dat steeds meer boerenbedrijven leeg komen te staan. Nederland telt steeds minder boeren, terwijl nog wel dezelfde hoeveelheden worden geproduceerd als jaren geleden. En daar profiteren de grote bedrijven van.


Door: Mart Oude Nijeweeme


Kansen

Jonge boeren kiezen steeds vaker voor een andere maatschappelijke carriere. Omdat er kansen liggen op de arbeidsmarkt, maar vooral ook omdat ze door de toenemende mate van wet- en regelgeving geen plezier meer zien in het bedrijven van het vak als melkveehouder. Een kwalijke zaak, vindt Sander Thus van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. “De maatschappij wil geen grotere bedrijven. De maatschappij wil de feeling houden met de landbouw.”

 


Familiaire druk

Waar een boeren familiebedrijf vroeger vanzelfsprekend overging van generatie op generatie, is daar tegenwoordig alles behalve sprake van. Gezinnen worden kleiner, jongeren zijn hoger opgeleid en potentiële opvolgers beginnen niet meer blind aan het avontuur. Ze kijken welke mogelijkheden er liggen op de arbeidsmarkt en voelen zich vaak onvoldoende aangetrokken tot de melkveehouderij om het bedrijf van hun ouders over te nemen.

De maatschappij wil geen grotere bedrijven. De maatschappij wil de feeling houden met de landbouw – Sander Thus (NAJK)

Productie
In de serie ‘Een uitstervend ras’ komen drie boerenzonen aan het woord met allemaal hun eigen verhaal. Is het nog wel leuk om boer te zijn? Wat is er nodig om het hoofd boven water te houden in een wereld waarin de regeldruk toeneemt? En is er een leven na de boerderij? Frank Timmerman, Kay Wellenberg en Rob Uit Het Broek vertellen hun verhaal.