Het komt je vast bekend voor: een paar dagen geleden heb je een zak brood gekocht. Omdat je de zak niet helemaal goed hebt afgesloten is het brood uitgedroogd. Niet echt lekker meer, dus je besluit de overgebleven sneetjes in de prullenbak te gooien.
Of: je kocht een tros bananen. Na een paar dagen op de fruitschaal te hebben gelegen zijn de bananen meer bruin dan geel. Omdat je walgt van de bruine plekken gooi je de overgebleven bananen in de container.
Jaarlijks gooit de gemiddelde Nederlander vijftig kilo voedsel weg dat vaak nog goed te eten is . Dit is ongeveer een kwart van al het voedsel dat wij kopen. Kosten? Jaarlijks zo’n 2,6 miljard euro.
Producenten, handelaren, horeca en supermarkten verspillen daarnaast nog eens zo’n 2 miljard euro per jaar.
Deze verspilling heeft meerdere negatieve gevolgen. Het kost het de maatschappij veel geld op het gebied van afvalbeheer. Daarnaast verspillen we ook de energie die het gekost heeft om het voedsel te produceren. (teelt, verpakking, transport, koeling, bereiding.)
Ongeveer 12 procent van de wereld is ondervoed, we leven in een financiële crisis en hebben we te maken met stijgende voedselprijzen. Hoe kunnen we het dan verantwoorden dat we een kwart van ons voedsel gewoon weggooien?
In deze documentaire volg ik de Zwolse tak van Youth Food Movement (YFM) in hun strijd tegen voedselverspilling. YFM is een nationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. De Zwolse tak van YFM probeert hier op meerdere manieren bijdrage aan te leveren. Ook duik ik met PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, de vuilnisbakken van groothandels in om te zien wat er allemaal weggegooid wordt. Daarnaast bezoek ik een supermarkt om te zien wat zij doen om voedselverspilling tegen te gaan en vraag ik aan het Voedingscentrum
wat de consument kan doen om minder weg te gooien.
Bekijk hieronder de trailer:
Trailer Kliko Consumptie from Gerard Aalbers on Vimeo.
Leave a Reply