Het is tegenwoordig moeilijk bij te houden hoe het er nou precies voor staat met je privacy. Termen als ‘sleepnet’, ‘datalek’ en ‘Privacy Shield’ passeren met enige snelheid de revue. Een aanpassing op de wet computercriminaliteit III? Het zal allemaal wel. De nieuwste telg in de familie is de Smart City, oftewel de Slimme Stad.

Enschede wil ook graag zo’n Slimme Stad worden. Met vele technologische toepassingen wordt het leven in de stad een stuk aangenamer. Dat alle sensoren, camera’s en microfoons een potentieel gevaar vormen voor de privacy wordt gezien als een kleine bijkomstigheid.

Dat is te begrijpen. Immers, wat maakt het nou uit of je wat van je privacy opgeeft als je er veel voor terug krijgt? Het leven wordt er zelfs veiliger op! Met die gedachte in het achterhoofd mogen ‘ze’ alles over je weten, want je hebt toch niks te verbergen.

Gea Voort is een doodnormale vrouw uit Hellendoorn, die naar eigen zeggen niks te verbergen heeft. In de documentaire ‘niks te verbergen’ neem ik de proef op de som en ga ik op zoek naar haar meningen en opvattingen omtrent privacy.

Ik ga met haar op stap in Enschede en neem tegelijkertijd een reis door privacyland. Heeft zij werkelijk niks te verbergen? Wordt het leven inderdaad een stuk beter en veiliger als je een irrelevant stukje privacy opgeeft?

Maar weet zij wat er over haar verzameld wordt? Heeft Gea wel gedacht aan de toekomst? Heeft ze gedacht aan wat er allemaal mis kan gaan of hoe dat überhaupt mis kan gaan? Zijn er wellicht mensen zonder kwaads in de zin die wél wat te verbergen hebben?

Wellicht heeft zij een heel sterk punt. Wellicht is ze een beetje naïef. Sta jij aan Gea’s kant? De documentaire ‘niks te verbergen’ verschijnt juni 2016 en is te zien op www.peterprangsma.nl

https://www.youtube.com/watch?v=mt2B2tu21Yk

Bekijk hier de trailer van ‘niks te verbergen’