Als in de Zwolse wijk Holtenbroek een woongroep voor psychisch beperkte jongeren wil uitbreiden, staat de wijk op zijn kop. De plannen komen voor de meeste buurtbewoners totaal onverwacht, en bovendien zien ze een uitbreiding van de woongroep niet zitten. Verwacht wordt dat de jongeren overlast zullen veroorzaken en dat het nieuwe gebouw de privacy zal aantasten.

Enkele jaren geleden besloten Loek en Francien van den Bos om in hun sport- en boksschool ook een woongroep voor jongeren met psychische problemen te huisvesten. De woongroep biedt plaats voor maximaal vijf jongeren. Het doel van Trainingscentrum Overijssel, zoals de woongroep heet, is om jongeren doormiddel van sport weer een plek te geven in de maatschappij.

De woongroep veroorzaakt geen problemen, en veel wijkbewoners lijken überhaubt niet van het bestaan van de woongroep af te weten. Totdat er in November 2015 een brief bij hen op de mat valt. Het Trainingscentrum heeft het stuk grond gekocht achter de sportschool en met steun van de gemeente willen Loek en Francien een nieuw complex bouwen. De nieuwe woongroep moet plaats bieden aan achttien jongeren.

Op dat moment barst in de wijk de bom. Direct omwonenden schrikken van het plan en vrezen onder meer voor de veiligheid van hun kinderen. Op een informatiebijeenkomst krijgt de buurt de kans om zijn zorgen te uiten. Het wordt een verhitte bijeenkomst, waarbij de emoties hoog oplopen. De verhouding tussen de buurt en het Trainingscentrum, die al erg broos was, wordt slechter en slechter. Buurtbewoners worden steeds bozer, het Trainingscentrum wordt steeds standvastiger; volgens Loek en Francien komt de uitbreiding er hoe dan ook.

Wel worden buurtbewoners op de informatiebijeenkomst uitgenodigd om eens bij het centrum langs te komen of hun vragen te stellen. Maar daar lijkt niet veel enthousiasme voor. Loek en Francien hebben volgens de buurt een erg chagrijnige en ongastvrije houding en dat schrikt af. De jongeren zelf blijven grotendeels buiten beeld. Buurtbewoners hebben hen zelden gesproken of gezien.

Dan krijgt de buurt nog een mogelijkheid om tijdens een ontmoeting met het Trainingscentrum hun vragen te stellen. Pakken zij deze kans?

Bekijk de trailer: