“Je kunt tegenwoordig niet als een moderne Plato maanden achter een bureau zitten denken. Ik maak me soms best zorgen over de toekomst.” Bart Bolghols, student filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vreest of hij straks een baan zal vinden met een studie die om hem heen hardop ‘overbodig’ wordt genoemd.

Stel je voor ook: je hebt vier jaar hard gestudeerd, en dan blijkt er in de praktijk helemaal geen werk te zijn in je vakgebied. De harde werkelijkheid voor jongeren die wijsbegeerte , American Studies of antropologie studeren. Bart zal hoogstwaarschijnlijk zijn inkomen niet verdienen als volbloed-filosoof.

Neem die studie filosofie als voorbeeld: te volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Net als aan de universiteiten van Tilburg, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam, Leiden en Rotterdam. Acht aanbieders, niet de minste ook, die een studie aanbieden waarmee in de praktijk bijna geen droog brood te verdienen valt. Deze opleiding is dan ook mooie casus voor maatschappelijke discussie: moeten studies zonder gericht arbeidsperspectief gestopt worden? Of kom je dankzij het academische werk- en denkniveau dat je gaandeweg hebt opgedaan best aan werk dat ertoe doet?

In mijn afstudeerproductie vind je het antwoord. Bekijk hem nu op www.afstudereninoverbodigheid.weebly.com