Ik was net twintig, bezig met een studie journalistiek, liep stage op een filmset en zat elk weekend met vrienden in de kroeg. Het leven was goed! Natuurlijk was ik wel eens moe, maar dat had elke student. Toch? Ik zag geen problemen. Mijn moeder wel en zij waarschuwde mij nog. Zoals moeders zo vaak gelijk hebben, kreeg ze dat nu ook: ik stortte volledig in en kwam thuis te zitten met een burn-out.
Burn-out is niet alleen meer iets voor overwerkte veertigers met een hele zware carrière. Een onderzoek van 7Days en EenVandaag laat zien dat de helft van de jongeren wel eens thuis blijft met het gevoel dat ze oververmoeid of opgebrand zijn.
Maar hoe kan het dan dat steeds meer jongeren een burn-out krijgen? Hoe kan het dat een student volledig opgebrand raakt? In mijn reportage hoor je mijn persoonlijke verhaal. Maar je hoort ook het verhaal van Kim. Zij studeerde docent Engels aan de NHL, maar zit nu thuis met een burn-out.
Ik ben dus niet de enige, maar om hoeveel jongeren gaat het? De diagnose burn-out bestaat niet, omdat deze niet in het diagnostische boek voor psychologen staat. Er zijn dus geen cijfers over het aantal jongeren wat geholpen moet worden met stressklachten.
Om er toch achter te komen hoe groot dit probleem is ging ik zelf op zoek naar het antwoord. Ik praatte met scholen, psychologen en psychiaters. Wat zien scholen van de hoeveelheid stress die jongeren hebben? Hoeveel jongeren ziet Jeltje Wouda, psycholoog bij Synaeda Leeuwarden, bij haar in de kliniek?
Luister hier de teaser voor deze radio reportage:
Nieuwsgierig geworden? De reportage wordt op 19 juni uitgezonden. Zet je radio aan en luister naar ‘Buro de Vries’ van Omrop Fryslân. Daarna zal hij ook op onderstaande site geplaatst worden. Wil je nu al meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.jongburnoutblog.wordpress.com.
Leave a Reply