Chronische Lyme wordt in Nederland nog onvoldoende erkend en herkend. Patiënten voelen zich niet gehoord en gaan op zoek naar een behandeling in het buitenland. Of laten zich behandelen in het alternatieve circuit. De kosten daarvan kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per maand.

Per jaar worden tussen de 1-1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Ongeveer 25.000 mensen krijgt jaarlijks de Ziekte van Lyme. Over het algemeen is dat goed te behandelen met een antibioticakuur. Maar een tekenbeet wordt niet altijd opgemerkt. Klachten kunnen maanden later pas opspelen. Bij tien procent van de patiënten wordt de ziekte chronisch.

Een tekenbeet wordt vaak over het hoofd gezien.

Een tekenbeet wordt vaak over het hoofd gezien.

Volgens de Vereniging voor Lymepatiënten komt vooral de chronische groep patiënten ernstig in de problemen, omdat de tests niet betrouwbaar zijn en de richtlijn die in Nederland wordt gehanteerd niet toereikend genoeg is. De Vereniging tegen Kwakzalverij zegt dat chronische Lyme ‘tussen de oren zit’ en noemt de alternatieve behandelingen ‘pure kwakzalverij’. Het Radboud UMC heeft inmiddels een Lyme-expertisecentrum opgericht voor vragen en behandelingen.

In de studio praat Niels Heithuis met Bart-Jan Kullberg, internist en Lymespecialist van het Radboud UMC, Johan Bongers, microbioloog en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten en Cees Renckens, bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij.

Luister hier de hele uitzending op NPO Radio 1.

Reportages door Tom Veldhuijzen