Het afgelopen jaar is flink onstuimig geweest voor de Nederlandse melkveehouder. Op 1 april 2015 werd het melkquotum afgeschaft en dat bracht veel veranderingen met zicht mee. Wat leek op een geweldige toekomst, resulteerde in meer faillissementen dan ooit. Ook melkveehouder Harold van Vilsteren uit Zwolle heeft last van de financiële problemen: ”Normaal was 1.000 euro ook geld, maar nu denk ik wel vier keer na voordat ik een investering doe. Ik heb gewoon 15.000 euro per maand minder te besteden.”

Samen met verschillende deskundigen, politici en melkveehouders nam ik een kijkje in de wereld van de melkveehouderij. Welke gevolgen heeft de afschaffing van het quotum gehad? Volgens de Europese Unie moeten deze gevolgen beperkt zijn, want zij had één duidelijke tactiek, de zachte landing. Die zou boeren de kans geven om zich aan te passen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Is dat gelukt? Of zitten we nu nog dieper in de problemen?

In deze crossmediale webproductie zoek ik een antwoord op die vragen. Lees het  hele verhaal via: www.eenzachtelanding.wordpress.com.

Foto: Ruben Lijzenga