Nederlandse mantelzorgers staan onder druk. Professionele zorgverlening komt tegenwoordig steeds later om de hoek kijken, dus moeten we meer gaan leunen op ons eigen netwerk voor zorg. Zelfredzaamheid is het nieuwe zorgen. I

De rol van mantelzorgers wordt steeds belangrijker. De weg naar professionele hulp wordt steeds moeilijker te vinden omdat mensen eerst worden aangewezen op hun eigen netwerk van familie en vrienden. Maar wat gebeurt er als de druk op mantelzorgers te hoog wordt? Wat kan je doen als je niet de zorg vindt die je nodig hebt? En vooral: wat kan je doen om mantelzorgers te ontlasten?

In ‘Wanneer zorg zelfredzaamheid wordt’ wordt het verhaal van mantelzorgers centraal gezet. Zo ook het verhaal van de zeventienjarige Esmay. Naast haar school, werk en stage neemt zij veel taken over in het huishouden omdat haar moeder dat niet meer kan. Zwaar, maar helaas noodzakelijk omdat professionele hulp niet beschikbaar, bereikbaar of betaalbaar is.  Helaas geen unieke situatie, want veel mantelzorgers raken in toenemende mate overbelast.

Bekijk op deze website hoe dit probleem aangepakt kan worden.