Ruim 1.000.000 mensen reizen dagelijks met de trein. Onderweg naar hun huis of werk passeren vele van hen een stationspiano. Nederland heeft inmiddels op maar liefst 13 treinstations een piano staan. Deze piano lijkt meer dan zomaar een muziekinstrument te zijn, het is een icoon van verbinding geworden. Op de stations – waar iedereen letterlijk zijn eigen weg gaat – doen voorbijgangers nu hun oortjes uit en luisteren ze aandachtig naar iemand die vol overgave muziek maakt. In dit project onderzoek ik wie de mensen zijn door wie we ons laten verrassen of aan wie we gehaast voorbij lopen. Wie zijn deze Piano Wo-Men?
Voor de stationspianisten heeft de piano een bijzondere functie. Het instrument biedt een opening tot contact en brengt mensen met elkaar in contact. Maar hoe kan het dat muziek verbindend werkt? Wat is hier de verklaring voor?
Al sinds de evolutietheorie zoeken wetenschappers naar een verklaring voor de verbindende werking van muziek. Zo ook de Vlaamse hoogleraar musicologie Mark Reybrouck. Volgens hem ligt het antwoord op het gebied van ons empathische vermogen. Wanneer we samen muziek maken, zijn we verplicht om op elkaar af te stemmen en ons daardoor beter in erlkaar in te leven.
“Rekeninghouden met elkaar impliceert een zekere vorm van respect. Ik neem de ander zoals hij is. Gaat ie vlugger dan ga ik ook vlugger. Gaat ie trager, dan ga ik trager. Je doet alles mee. En als je van die muziek houdt, is het ook mogelijk om van daaruit van de mensen te houden.”
Reybrouck zegt dat niet alleen muzikanten zelf dit empathische gevoel ervaren. Ook toevallige voorbijgangers van de stationspiano kunnen zich verbonden voelen met de pianist. Doordat voorbijgangers direct kunnen zien waar de muzikale klanken vandaan komen, hebben zij ook direct contact met de muzikant.
“De afstand tot de stationspiano en de pianist kan minimaal klein zijn. Ge kunt er naast zijn en de persoon bij wijze van spreken een knuffel geven. Dat je daar kunt rondlopen, dat je daarmee kunt babbelen, dat maakt het toegankelijk. De barrières, de afstand wordt in feite kleiner gemaakt. Je hebt een directe betrokkenheid tussen degene die speelt en jijzelf.”
De stationspiano zorgt voor een positief geluid dat haaks staat op alle sombere berichtgeving over onze polariserende samenleving. Benieuwd naar de persoonlijke verhalen en wat toelichting? Bekijk dan de hele productie op: http://thepianowo-man.nl/ of https://www.facebook.com/The-Piano-Wo-Man-425036591203480/
Leave a Reply