De recente ongelukken op onbewaakte spoorwegovergangen staan nog goed in het geheugen gegrift. Zo botste op 18 november 2016 een trein tegen een melkwagen in Winsum, raakte een automobiliste gewond toen ze in Harlingen geschept werd door een trein en kort daarna lieten een vader en zijn zoontje op dezelfde overweg in Harlingen het leven nadat de auto waarin zij zaten 250 meter werd meegesleurd door de trein. Wat zijn de mogelijke oorzaken van ongelukken op onbewaakte spoorwegovergangen, hoe scoort Nederland internationaal gezien en wat zeggen mensen die hun woning alleen kunnen bereiken via een onbewaakte spoorwegovergang?

Door: Jeffry Frikken

In veel gebieden komen onbewaakte overwegen voor. Dagelijks passeren veel mensen een dergelijke overweg, maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van deze overwegen? In een achtergrondverhaal vertellen een verkeersdeskundige en een hogeschooldocent hoe zij kijken naar onbewaakte spoorwegovergangen, het gevaar daarvan en de mogelijke oorzaak van de ongelukken die erop gebeuren.

Zwitserland
Hoe scoort Nederland in vergelijking met andere landen? Doet ons land het dan beter of slechter en wat zou daarvan een oorzaak kunnen zijn en welke acties onderneemt ProRail als het gaat om onbewaakte overwegen? Het is te lezen in het achtergrondverhaal dat ingaat op de verschillen tussen Nederland en een aantal buitenlanden. Verder is ook te lezen over de situatie in Zwitserland, die er totaal anders uitziet dan de Nederlandse als het gaat om onbewaakte spoorwegovergangen.

Een onbewaakte spoorwegovergang in Zwitserland.

Een onbewaakte spoorwegovergang in Zwitserland.

‘Zijn’ overweg
Een boerderij die alleen te bereiken is via een onbewaakte spoorwegovergang. Het is de situatie waar boer Hendrik Sijtsma uit Harlingen mee te maken heeft. Op ‘zijn’ overweg gebeurden de afgelopen tijd meerdere ongelukken. Komende zomer wordt de onbewaakte overweg die toegang geeft tot zijn erf opgeheven en wordt er een nieuwe weg aangelegd om de boerderij ontsluiting te bieden vanaf een andere kant, zonder over het spoor te hoeven. Hoe kijkt de boer uit Harlingen naar ‘zijn’ overweg, de (bijna-)ongelukken die plaatsvonden en het opheffen van de overweg? Hij vertelt erover in een reportage die een beeld schetst van de situatie in Harlingen.

De onbewaakte spoorwegovergang die Sijtsma toegang geeft tot zijn erf.

De onbewaakte spoorwegovergang die Sijtsma toegang geeft tot zijn erf.