Wat is het verschil tussen de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie en de Raad van Europa? Wat gebeurt er met geld dat de Europese Unie uitgeeft? En wat zijn de plannen voor jongeren in Brussel? Met een magazine, een weblog en vooral ook met Snapchat wordt de EU ontrafeld en inzichtelijk gemaakt voor jongeren. 

De Europese Unie is als een gigantische boom waarvan de wortels door de hele Unie doordringen. Of, misschien moet je wel zeggen dat het een bos is. Zo omvangrijk is het samenwerkingsverband van Europese landen inmiddels geworden.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de zaadjes van vredesbomen gepland in zes landen, waaronder Nederland. Door samen voor de bomen te zorgen moesten nieuwe oorlogen worden voorkomen op het Europese continent. Tot zover is de missie geslaagd, want sinds het begin van de samenwerking in 1957 is er geen oorlog meer geweest in West-Europa. De politieke macht als Europees blok in de wereld, economische groei en toename van de welvaart vormden de zeer welkome vruchten die aan de Europese boom groeiden.

Wij plukken er nu de vruchten van. De Europese Unie en vrede zijn voor ons een vanzelfsprekendheid. Maar soms is het ook door de zure appel heen bijten. Niet alles wat uit de wirwar van Europese instellingen komt, wordt als positief ervaren. Een anti-Europese storm schudt daardoor flink aan de bomen en ziet ze na 60 jaar het liefst omvallen.

Volgens deze eurosceptici is iedere vrucht uit Europa verrot. Wie met redelijkheid naar de EU kijkt ziet dat dat zeker niet het geval is. Maar om te stellen dat de EU een perfect werkende organisatie is, is ook onzin. De EU is zo groot geworden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dat terwijl je er middenin staat.

Snap Dat! snapt dat de EU moeilijk te begrijpen is. Vooral omdat juist veel van het bos met zijn diepgewortelde instellingen onzichtbaar is. Tijd om die wortels bloot te leggen. Ze liggen dichter aan het oppervlak dan je misschien zou denken. Door meer van de EU te zien, ga je er meer van begrijpen. En dan kun je bepalen of je het bos wilt snoeien, laten groeien of laten zoals het is.

Volg ons op Snapchat @Snapdatmagazine

Of check het blog: https://snapdatblog.wordpress.com/

Het magazine komt eraan!